2016. november 21., hétfő

[KATALIST] Új nemzetiségi-térképtörténeti kiadvány a KSH Könyvtár kiadásában

Kedves Kollégák!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent és könyvtárunkban kapható legújabb, hatvannégy színes ábrával és két térképmelléklettel illusztrált kiadványunk, Segyevy Dániel Zoltán „Térképművek Trianon árnyékában. Magyarország néprajzi térképe (1918)” című könyve.

 

A kötet a valaha készült egyik legnagyobb méretű és legrészletesebb, Magyarországot ábrázoló anyanyelvi térképet mutatja be, amelyet – társaival együtt – levéltári kutatások nyomán nemrégiben azonosított a szerző. Magyarország néprajzi térképe a magyar térképtörténet egyik kiemelkedő alkotása; az első térkép, amely már egyértelműen az első világháborút lezáró béketárgyalásokra készült Teleki Pál javaslatára, 1918 őszén. A következő évtizedekben talán a közismertebb vörös térképnél is jelentősebb módszertani hatást fejtett ki mind itthon, mind külföldön. Az olvasó a könyvet lapozgatva végigkövetheti ezt a szerteágazó hatástörténetet, bepillantást kapva a sokszor egymást tagadó korabeli nemzeti érvrendszerek mögött húzódó szövevényes nemzetközi tudományos háló rendkívül tanulságos működési mechanizmusaiba.

 

A kötetben angol és német nyelvű rezümé is található. A további adatokat erre a linkre kattintva tekinthetik meg. Kérdéseiket, kéréseiket, megrendeléseiket szeretettel várjuk az eszter [pont] fazekas [kukac] ksh [pont] hu e-mail-címen és a +36 (1) 345-6034-es telefonszámon.

 

Üdvözlettel:

 

Fazekas Eszter

kulturális szervező

KSH Könyvtár

1024 Budapest, Keleti Károly u. 5.

E-mail: eszter.fazekas@ksh.hu

Tel.: +36-1-345-6034

 


Ez az elektronikus levél (e-mail), és a hozzá kapcsolt fájlok, kizárólag a Címzetteknek szólnak, a bennük foglalt információk bizalmasak lehetnek, melynek titokban maradásához a Központi Statisztikai Hivatalnak jogilag méltányolható érdeke fűződik. Amennyiben nem Ön a Címzettje ennek a levélnek, kérjük, törölje, és értesítse a levél küldőjét.
Az elektronikus levél engedély nélküli módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tilos, másolása, terjesztése is csak munkavégzés céljából megengedett. Az elektronikus levél elsősorban információs célokat szolgál. Kétség esetén az elektronikus levél tartalma akkor minősül hivatalos álláspontnak, ha azt a KSH erre felhatalmazott dolgozója (kérésre) cégszerűen aláírva megerősíti.