2016. november 23., szerda

[KATALIST] Meghívó - Shakespeare az opera világában 3. előadás - 2016.12.01.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtára
szeretettel vár minden kedves érdeklődőt
2016. december 1-jén, csütörtökön 17 órára

Shakespeare az opera világában
című sorozatunk harmadik előadására

Giuseppe Verdi: FALSTAFF

Az előadást tartja: dr. Eisler Péter

"Egyetlen módja van, hogy az Otellónál is dicsőbben köszönjön el: ha egy Falstaffal búcsúzik el!" - mondta Verdinek szövegírója és jóbarátja, Arrigo Boito.

Boito a Falstaff  librettóját William Shakespeare Windsori víg nők és IV. Henrik című drámái alapján írta meg. Az idős Verdi meglátta a Falstaff librettójában a testhezálló vígoperát, amelyre negyven éve várt - még mindig emlékezve arra, hogy az akkor már jó húsz éve halott Rossini a század közepe tájt egyszer azt találta mondani, hogy Verdi nem tud vígoperát írni.

Verdit ekkor már nem érdekelte az elismerés, csupán a maga örömére kezdte el komponálni 1889 nyarán ezt a művét. Sikerült az olasz opera sablonjaitól úgy elszakadnia, hogy a vígopera műfajától is független, forradalmian új stílusú darabot írt, erős alapot adva az akkoriban induló Puccini zenei világához. (operakalauz.wrm.hu; www.opera <http://www.opera> .hu)

A híres pocakos lovag, féltékenység, szerelem, egy kis ármány, szellemek és boszorkányok, és a híres végszavak: „A földön minden móka és játék…” - vígopera történet a javából.

A belépés díjtalan! Zeneműtárunk és rendezvényeink támogatására adományokat köszönettel elfogadunk!

Helyszín:
Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvényterem
1056 Budapest, Molnár utca 11.
További információ: www.oik.hu; zenemutar@oik.hu

Üdvözlettel:
Zupán Veronika
Országos Idegennyelvű Könyvtár