2016. október 27., csütörtök

Re: [KATALIST] adattudósok jövője - hajrá könyvtárosok!

Kedves Levelezők és Listaolvasók!

 

Úgy látszik, nem bírok magammal ebben a témában, ezért ismét útjára engedem elsősorban a kérdéseimet. Minden zárkózott kollegától előre elnézést kérek a grafomániáért.

 

1.       / Az adat kezeléséhez tartozó authority fájlok építési szabályait és a háttér tudásokat hová soroljuk? Pl. egyházi személyek, uralkodók, álnéven írók, ősnyomtatványok adatai, kódexek, stb.?

2.       / A digitális rendszerekbe kerülő szabványos metaadatokat, és azok szabványainak kezelését, a konzekvens meta-adat gyűjtemények létrehozását hová soroljuk?

3.       / A rejtett szerzők felkutatását, az erre szolgáló eszközök ismeretét hová soroljuk?

4.       / IKNY építésében a tezaurusz és tárgyszó készletek építését, a szerkezet, a kapcsolatok létrehozását, eszköz segítségével történő vizualizálást és annak alapján a fogalmi szerkezetek módosítását hová soroljuk?

5.       / A linked data azonosított, szabványos adatainak kezelését hová soroljuk, amelynek alapján majd a „data of web" , a szemantikus web működni fog? Kik vesznek részt ezeknek a struktúráknak, a névtereknek szerkesztésében, kódolásában, a visszakereshetőség biztosításában?

6.       / A mindezek hátterében szükséges általános és szakirányú műveltséget és tudást (irodalmi, történelmi, orvostudományi, biológiai stb.), és szintetizáló-analizáló képességet hová soroljuk?

7.       / A számítógépes adatkezelés intézményhez és alkalmazott rendszerhez igazított irányítását – legalább az adatkurátorok szintjén - hová soroljuk?

8.       / Az összetett osztott rendszerek (pl. LAM – library-archives-Museum) esetében szükséges adatkurátorok tevékenységét hová soroljuk?

 

A fent felsoroltakat szerintem együttesen kellene elemezni ahhoz, hogy átgondoljuk, hol állunk a speciális könyvtárszakmai (és nem informatika elméleti, gyakorlati) adattudományos szintre való felkészülésben – és ehhez figyelembe kell venni a külföldön már működő könyvtári adattudományi képzések tematikáját.

 

A „master" szintű szakképesítés, a hozzá tartozó informatikai képzés, a posztgraduális szinten megszerezhető további képzés olyan alapot kell nyújtson, amely elegendő az adattudomány szintjének elérésére az erre szolgáló speciális kiegészítő képzésekkel.


A digitalizálásnál mindennek fontossága rohamosan növekszik, nem véletlen, hogy regionális konzorciumi könyvtári fejlesztéseknél a fejlesztők mellett nélkülözhetetlenné válnak a jól felkészült, elméleti munkásságra képes könyvtárosok. Ha nincsenek benne, jó nagy fiaskók tudnak megszületni hatalmas pénzekért. Én látom, hogy az adattisztításokban milyen problémák jelentkeznek nagy rendszerekben, amelyet pontosabb meta-adatokkal el lehetne kerülni. A gépi kereséseknél nincs ott az az intelligencia, amely asszociációkra is képes a pontatlan adatok értelmezésénél.

Ismét visszatérve Király Péter és HSD  pontosításához, természetesen szerintem sem általános szükséglet és igény a könyvtáros adattudós, de fogalmazzuk meg magunk számára azt, hogy mit jelent a könyvtárosi adatkezelésben a tudományos szemlélet, az adattudomány szintű gyakorlat, és a szakmák fejlődési környezetében mi ebben merre akarunk és tudunk fejlődni, kikkel szeretnénk és kell kooperálnunk? Nyilván ez azoknak a könyvtárosoknak a területe, akik adatkezeléssel foglalkoznak a napi gyakorlatban.


Ha ezt nem tesszük meg, akkor a technika fejlődése mentén a W3C és más fontos informatikai fejlesztői közösségek irányításával munkálkodó elméleti informatikai specialisták válnak inkább adat tudósokká. Pedig azzal, amivel mi foglalkozunk, aligha fognak, mert teljesen más irányultságú munkát végeznek, nem csak gyakorlatban, hanem elméletben is. Szükségük lesz ránk is, és erre fel is kell készülni és el is kell fogadtatni. Még nem tartunk ott.

Anélkül, hogy ebben mi éreznénk a tudásunk értékét, nem lehet sikeres az elismertetés.  

 


Üdvözlettel:
Horváth Zoltánné, Marcsi

könyvtáros informatikus

 

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Horváth Zoltánné
Sent: Wednesday, October 26, 2016 3:43 PM
To: Koltay Tibor <koltay.tibor@uni-eszterhazy.hu>; Katalist <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] adattudósok jövője - hajrá könyvtárosok!

 

Kedves Koltay Tibor, Király Péter és HSD!

Végre Tibor megfogalmazta az előző leveléhez csatolt korábbi írásában, ami nekem nem sikerült!

Az adattudós, adatspecialista meghatározását informatikusok vagy hozzájuk közvetlenül kapcsolódó (tudományos) intézmények végzik el. A fogalom megnevezését és meghatározását, abban a könyvtári „adat tudomány" kérdését soha, de soha nem veszi figyelembe senki sem. Holott azok a tudások, amelyet Koltay Tibor felsorolt a csatolt dolgozatban, olyan jellegűek, amelyekkel semmilyen más szakma nem rendelkezik. A könyvtárakat mindaddig élénk örömmel kihagyták pl. a tartalomszolgáltatók köréből, amíg az ki nem derült, hogy hoppá, a tartalomszolgáltatás folyamatos gyakorlata alázatos szolgáltatói tevékenységet is kíván – magától a legjobb tartalom is nehezen kerül el használókhoz. Márpedig tartalomszolgáltatást, információszolgáltatást rendszer szerűen és folyamatos, nyitott szolgáltatásokkal csak a könyvtárak végeznek jelenleg.

Az, hogy mennyire tekinthetjük tudományosabbnak az adattárházban való kereséshez előállított algoritmust, statisztikai, matematikai stb. elemző módszereket annál, mint amit jól képzett meta-adat kurátorok végeznek – ez vita kérdése lehet, én mindkettőt közelről láttam. Ami egyértelműen megállapítható közös minimum: mindkettőhöz felsőfokú képzés szükséges (kérdés, hány és milyen rétegű?).

A társadalom értékítélete persze nagyon eltérhet, de az értékítéletben erősen meghatározó az is, hogy mi könyvtárosok hová soroljuk, és honnan zárjuk ki magunkat lezárva a fejlődés most még nem látható útvonalait?

 

És most azt is leírnám, hogy a szakmák változnak, fejlődnek – de ha nem elemezzük, hogy más szakmák milyen irányban haladnak, akkor hogyan tudjuk magunkat pozícionálni a változó jövőben? Ma nagyon sokféle könyvtáros van, és néhány év múlva sokkal többféle igényre kell majd felkészülni  – és a mai adatkezelés nagyon távol került a régi „címleírás" követelményeitől.

Mindez mellett persze Király Péterrel most is egyetértek abban, amit írt – és én is fenntartom, amit a korábbi levelemben kis kiegészítéssel írtam:

 

... a jóslat [ti. az adattudós szakma felíveléséről] a Bitport szerint az USA IT iparágában várható, de adattudósok vagy adatspecialisták a könyvtárosok is, ha vállalni tudjákés itt jön a folytatás: a szükséges képzést és felkészülést.

 

Látható a korábbi levelemben idézett IFLA/ALA Webinar,  főcíméből is: The Library (Big) Data scientist (ti. érvek, ellenérvek, specialitások…stb. ALIAS MERRE MEGYÜNK?)

 

https://npsig.files.wordpress.com/2016/04/bd-sig-wouter-klapwijk.pdf

 

Üdvözlettel:
Horváth Zoltánné, Marcsi

könyvtáros informatikus

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Koltay Tibor
Sent: Wednesday, October 26, 2016 2:52 PM
To: Katalist <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] adattudósok jövője - hajrá könyvtárosok!

 

Kedves Katalisták!

Az eszmecseréhez azzal szeretnék hozzájárulni, hogy csatolom egy korábbi írásom egy részét. Bár már két éves, úgy gondolom, hogy a könyvtárak szempontjából még érvényes.

Koltay Tibor