2016. augusztus 5., péntek

Re: [KATALIST] költségvetés, könyvek

Kedves Listaolvasók!

 

Köszönet Pelle Zsuzsának, aki közreadta Kenyéri Katalin válaszát:

a „könyvek kis értékű tárgyi eszközök, a folyóiratok fogyóeszközök, és a kisértékű tárgyi eszközöket 3 évenként kell leltározni."

 

Tegnapi e tárgyú levelemben, amely a Számviteli törvény és néhány magyarázatos  tanulmány átolvasása alapján született, ugyanerre az eredményre jutottam, de szeretünk idézhető szakmai forrást kapni.

 

Dollmayer Bea kérdésére is vannak válaszok és következtetési lehetőségek a Számviteli törvényben: Az értelmezés 7. pontja szerint beruházás (többek között) a tárgyi eszköz beszerzése. A könyv „kis értékű tárgyi eszköz" (a gyakorlat Kenyéri Kati megerősítésével), amely  a lenti Tárgyi eszközök csoportban a beszerzési érték szerinti metszet lehet.

 

ld. Tárgyi eszközök:

1.       Ingatlanok és a kapcsolódó vagyoni értékű jogok

2.       Gépek, berendezések, felszerelések, járművek

3.       Tenyészállatok

4.       Beruházások, felújítások

5.       Tárgyi eszközök értékhelyesbítése (emelkedő vagy csökkenő, ha nem stagnál)

http://www.mkvkok.hu/dynamic/uj_ahsz_14_besz_vazlat_kam.pdf

Beruházások – Dollmayer Bea kérdésére: 
Az előállítás folyamatában lévő, illetve már beszerzett, de még rendeltetésszerűen használatba nem vett tárgyi eszközök. Következtetésem szerint ez nem érinti a könyvtári gyakorlatot, csak könyvelési téma.

http://penzugysziget.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=66:targyi-eszkozok2&Itemid=173#h2-a-targyi-eszkozok-fajtai

 

Üdvözlettel:

 

Horváth Zoltánné, Marcsi

magánvélemény

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Könyvtár Abonyi Városi
Sent: Thursday, August 4, 2016 5:22 PM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: [KATALIST] költségvetés, könyvek

 

Tisztelt Lista!

 

A költségvetési eszmefuttatáshoz szeretném hozzáfűzni a következőket: egy kisvárosi könyvtárban dolgozom mint feldolgozó, gyarapító, beszerző, leltározó stb. A gazdasági ügyeket az önkormányzat pénzügyi osztálya intézi, mi csak leadjuk a számlákat.

Az év elején majdnem gutaütést kaptam, ugyanis közölték velem, hogy a számítógépes rendszerünkből (Szikla) küldjek a leltárba vett könyvekről egy másolatot, mert nekik is leltárba kell venni tőlünk függetlenül. Ráadásul 3 évenként leltározni kell, azaz állomány ellenőrzést végezni, ami az idén esedékes (5 évenként kellene). Persze nem akartam elhinni. Mutattak nekem egy rendeletet, 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet (Áhsz.), hogy tanulmányozzam, a nemtudás nem mentség.

Próbáltam tájékozódni nagyobb könyvtárakban, de ők sem tudtak semmiről. Végül felhívtam dr. Kenyéri Katalint, aki tájékoztatott, hogy minden úgy helyes, ahogy a pénzügyesek mondják: a könyvek kis értékű tárgyi eszközök, a folyóiratok fogyóeszközök, és a kisértékű tárgyi eszközöket 3 évenként kell leltározni.

Szerencsére az állomány ellenőrzést sikerült elkerülnünk, elfogadták az adatainkat és érveinket.

Egyébként készül egy új törvény a könyvtári állomány ellenőrzéséről a 3/1975-s helyett.

 

Üdvözlettel:

 

Komlósné Pelle Zsuzsanna

könyvtáros

Abony