2016. augusztus 24., szerda

Re: [KATALIST] ebook olvasók kölcsönzése

Tisztelt Lista! Kedves Törökszentmiklósi Kollégák!


Először is szeretnék gratulálni a tervekhez, és már a téma listán való felvetéséhez is.

A szándékos vagy véletlen rongálások valószínűséget nem szeretném bagatellizálni, de könyvtárosi pályafutásom tapasztalata szerint mindig nagyobb volt a félelem tőle, mint az előforduló kár. Sajátos, hogy mindig egy-egy újabb dokumentumtípus gyűjteménybe kerülésekor vetődött fel. Így volt ez a hagyományos hanglemezeknél, aztán a CD-nél,  videónál, DVD-nél is. Ezért kaució beszedését nem javasolnám. Már csak azért sem, mert pl. 5-6 könyv kereskedelmi értéke ma már bőven meghaladhatja egy e-book olvasó árát. A kaució csak megnehezíteni a kölcsönzési adminisztrációt. Az persze fontos, hogy az olvasókról (kölcsönzőkről) megbízható nyilvántartásunk legyen és garantált legyen az esetleges károk behajthatósága is.

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban  több mint 2 éve van olvasók által is használható e-book olvasó. 2013-ban szereztünk be 4 darab Amazon Kindle eszközt 400 darab feltöltött e-könyvvel. Ezeket lehet kölcsönözni, de csak helybeni használatra. Az épületből nem szabad kivinni. Az esetleges szerzői jogi problémákat úgy kívántuk megkerülni, hogy nem az e-könyveket, hanem az e-book olvasó eszközöket kölcsönöztük. Elsősorban a technikával való ismerkedést és a helyben használók körét szerettük volna ezzel támogatni. Sajnos a kezdeményezés többszöri reklám és figyelemfelhívás ellenére sem vált be. A több mint 2  év alatt a 4 eszközt összesen 6 alkalommal vették igénybe és a használók kivétel nélkül a munkatársak ill. csaladtagjai közül kerültek ki. Olvasói érdeklődés - rákérdezés formájában - is csak mostanában kezd megmutatkozni a dolog iránt. Így nincs kizárva, hogy mi egy kicsit korán álltunk az e-book projekt mögé. Már felvetődött az "igazi" kölcsönzés lehetőségének a biztosítása is, kérdéses, hogy ezt a kézikönyvek, a nem hagyományos dokumentumok vagy a könyvekhez hasonló formában biztosítsuk-e a továbbiakban.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy idővel minden újdonság létjogosultságot szerez magának a könyvtárban is. Biztos, hogy így lesz majd az e-book olvasókkal és dokumentumokkal is.


Üdvözlettel:

Preysing Frigyes

könyvtáros rendszerinformatikus

Kölcsey Ferenc Városi Könyvtár

Dunakeszi




2016. augusztus 22., 10:57:37, írtad:



Tisztelt Lista!


A törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Könyvtár ebook olvasók kölcsönzését tervezi bevezetni. Arra lennék kíváncsi, kinek milyen tapasztalata van az eszközök állapotának megóvásával kapcsolatban, a kaució elkérése elég intézkedés a rongálások megelőzésére? Valamint, mennyire népszerű ez a szolgáltatás más könyvtárakban, ahol van lehetőség rá?


Köszönettel:



Veres Tamás

tájékoztató könyvtáros


Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ

Törökszentmiklós

Pánthy út 2-6.

5200

56/390-011





-- 

Üdvözlettel,

 Preysing                            mailto:pfrigyes@mail.dkvk.hu