2016. július 14., csütörtök

[KATALIST] Megújult a MaNDA aggregációs adatbázisa

Kedves Kollégák!

 

Örömmel adjuk hírül, hogy elkészült a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) központi aggregációs adatbázisának új portál- és kereső felülete, mely elérhető a mandadb.hu URL-címen.

 

Az adatbázis 2013 óta gyűjti az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Program eredményeként létrejött digitális dokumentumokat. Az adatbázis tartalmát a szerződött közgyűjteményi, illetve civil szervezetek töltik fel, saját hatáskörben eldöntött, de a MaNDÁ-val egyeztetett munkatervek alapján. Az adatbázisban jelenleg 40 településről 170 volt és jelenlegi partnerintézmény teszi közzé digitalizált dokumentumait; a nyilvános online gyűjtemény magyarországi múzeumoktól, könyvtáraktól, levéltáraktól, magángyűjteményektől, civil szervezetektől, kulturális- és oktatási profilú intézményektől és egyházi gyűjteményektől több mint 350 ezer rekordot és több mint ötmillió metaadatot tartalmaz.

 

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A virtuális kiállítások a főoldalon, a diavetítés kiajánlott cikkeiből érhetőek el. A kiállítások célja, hogy bemutassák az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat úgy, hogy azt egy új kontextusba helyezik – így egymás mellé kerülhetnek olyan tartalmak is, amelyeket térbeli, jogi, formai tulajdonságaik elválasztanak egymástól, s így talán sohasem kerülnének egy kiállítótérbe.

 

Az új kereső felületen mostantól lehetőség van összetett keresésre is, illetve továbbá újdonság, hogy a rekordok megjeleníthetők intézményi bontásban is. Elkészült a site akadálymentesített változata is, és a kor tendenciáinak megfelelően reszponzív designt kapott a weboldal. A felület használatáról az oldal láblécében található ’Hogyan használd’ c. dokumentum; az adatbázisba feltöltött tartalmak jogkezeléséről az ugyanitt elhelyezett ’Jogi információk’ c. dokumentum ad részletesebb tájékoztatást.

 

A fejlesztésről, és az adatbázis számszerű eredményeiről a Magyar Könyvtárosok Egyesületének múlt heti, 48. vándorgyűlésén is hallhattak az érdeklődők; Vass Johanna, a MaNDA volt osztályvezetője (a portállal kapcsolatos fejlesztések korábbi koordinátora) és Szüts Etele mb. főosztályvezető előadásában.

 

Az adatbázis használatához jó böngészést kívánunk, illetve esetleges észrevételeiket, kérdéseiket várjuk a helpdesk@mandarchiv.hu e-mail címre.

 

Üdvözlettel,

 

--

Szüts Etele

mb. főosztályvezető

Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

Digitális Gyűjtemények Főosztálya

 

1021 Budapest, Budakeszi út 51/E

Tel.: +36  1 394 13 22 / 146

Mobil:  +36 70 948 47 78

szuts.etele@mandarchiv.hu

www.mandarchiv.hu

www.mandadb.hu