2016. július 13., szerda

[KATALIST] Könyvtári szakszótárak - vajon melyik jobb, és miben más?

Tisztelt Lista, olvasók, kollégák!

Egy fogós (rajtam kifogós) kérdéssel fordulnék Önökhöz.

Tudomásom szerint a legutolsó többnyelvű szótár, ami lefedi a teljes könyvtári szaknyelvet, az Anthony Tompson által szerkesztett, Pipics Zoltán által magyar nyelvű résszel kiegészített "A könyvtáros hatnyelvű szótára", mely itt van a saját "segédkönyvtáramban". Haszonnal lehet forgatni, körülbelül a szókincse egyharmada általános szótárakban is benne van, emellett a kiadása óta eltelt időben használt szavakat inkább az informatikai - számítástechnikai szótárakban érdemes keresni.
Viszont még mindig ad egy biztos szókincsalapot, amihez bármikor vissza lehet nyúlni, ezért is törekedtem a beszerzésére.
No meg szakmai presztízs  kérdése is, számomra evidens, hogy bizonyos - zömmel gyakorlati haszonnal bíró -alapműveknek meg kell lenni otthon.

Felvetődött bennem a kérdés, hogy ugyanattól a szerzőtől származó  "Vocabularium Bibliothecarii" mennyiben tér el tőle, érdemes-e mellé azt is beszerezni, vagy a "könyvtáros hatnyelvű szótára" annak a bővített kiadása? Antikvár könyveket nézve körülbelül 2-3 szoros az árkülönbség.

Tudna nekem valaki valamilyen gyakorlati tapasztalattal szolgálni?

Minden segítséget köszönök előre is!

Eötvös P. Mátyás