2015. május 21., csütörtök

[KATALIST] keres

Tisztelt Könyvtárosok!

A barátnőm, aki szintén könyvtáros, adta meg a levelező listájuk e-mail címét. Kérem, hogy olvassák el az alábbi levelet, amit a weben is megtalálhatnak a Facebook segítségével itt:
https://www.facebook.com/MEMFKFoldrajzIntezet/posts/907832985918393?fref=nf&pnref=story
és kérjük Önöket, hogy ha tud valaki, akkor segítse tudomány-területünket.
Előre is hálás köszönet már azért is, ha elolvassák felhívásunkat.

Üdvözlettel,
Sansumné Molnár Judit

Judit Molnar Sansum, PhD
Research Associate
Central and East European Studies
University of Glasgow
8-9 Lilybank Gardens
Glasgow G12 8RZ


A Magyar Földrajzi Társaság az alábbi kéréssel fordul mindenkihez:
Tisztelt Tagtársunk!
Legutóbbi Választmányi ülésünkön ismertettük a MFT könyvtárával kapcsolatos, és nélkülünk született elhatározások során készült terveket. Jelen levelünk célja kettős: egyrészt tájékoztatni szeretnénk Önt a Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárát érintő fontos és sürgős ügyekről, másrészt segítségét kérjük ahhoz, hogy a Társaság tulajdonát képező könyvtárunk fennmaradhasson.
A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárának gyűjteménye a legjelentősebb hazai földrajzi gyűjtemény, amely az MFT Alapszabálya (23. és 30.§) értelmében a társaság tulajdonát képezi. A könyvtár teljes gyűjteménye évtizedek óta szóbeli megállapodás révén az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének különböző épületében található (jelenleg Budapest, Budaörsi út 45.). Látogatható, használhatósága azonban esetleges, mert a könyvtárosunk évek óta szívességből és időben korlátozottan foglalkozik vele. Az állomány katalogizálására több kísérletünk volt, de anyagiak hiányában ezeket nem lehetett végigvinni, így a könyvtári állománynak csupán töredéke került számbavételre. Katalógus híján viszont egyetlen könyvtári támogatást célzó pályázaton sem vagyunk jogosultak indulni, innen támogatást jelen állapotban nem remélhetünk.
Az MTA CSFK Főigazgatósága döntése értelmében a Földrajztudományi Intézet elköltözik a Normafa környékére, a Budaörsi úti épületet pedig záros határidőn belül kiürítik. Legfrissebb hírek szerint viszont ott nincs hely a könyvtárunk számára. Ez azt is jelenti, hogy az MFT Könyvtári állományának elhelyezésére és használatára 2 éven belül megoldást kell találnunk!
A helyzet megoldására az MFT-nek semmilyen saját anyagi forrás nem áll rendelkezésre!
A Társaság vagyonát képező könyvtár megmentéséhez személyi és anyagi felajánlásokra, gyors és hatékony cselekvésre van szükség!
Jelen helyzetben nemcsak a teljes tagság, de a földrajzért és a könyvek sorsáért felelős közösség összefogására is számítunk, hogy megmenthessük közös kincsünket!
A könyvtár helyzetének rendezésére kidolgoztunk egy akciótervet. Ennek lépései a következők:
1. SÜRGŐS KATALOGIZÁLÁS ÉS ÁLLOMÁNYREVÍZIÓ. Erre két okból van szükség: egyrészt, hogy pályázhassunk könyvtárfejlesztési támogatásra, másrészt, hogy a gyűjtőkörhöz nem tartozó, vagy több példányban rendelkezésre álló kötetek selejtezése vagy értékesítése révén növeljük az állomány kompaktságát és értékét, és csökkentsük annak területigényét; így olcsóbban és könnyebben tudunk új helyet találni.
2. AZ ÁLLOMÁNY ELHELYEZÉSE.
o Ideális esetben találunk egy, könyvtár céljaira megfelelő épületet és oda helyezzük a könyvtárat. Ennek realitása anyagi forrás híján kicsiny.
o Az állomány tartós letétbe kerül egy másik könyvtár gondozásában (Pl.: OSZK, MTA). Így az állomány egyben maradhatna és valamilyen formában hozzáférhető lenne.
o A könyvtári állományt külső raktárba helyezzük, ahol őrzése biztosított, de hozzáférhetősége rendkívül korlátozott lenne.
A fent felvázolt akcióterv értelmében tehát a következők terén kérünk segítséget:
1. egy fő szakmailag képzett, földrajzi tájékozottsággal rendelkező könyvtáros, aki anyagi forrás híján önként vállalná az állományrevízió és katalogizálás irányítását. Kérjük, tájékoztassanak, ha van ismerősük vagy ötletük milyen szervezethez fordulhatnánk.
2. önkéntesek szervezése. Mivel ez felelősségteljes munka, tagtársaink jelentkezését várjuk, ill. megbízható, földrajz vagy könyvtár szakos hallgatókra gondoltunk a feladat ellátásához, de természetesen minden felajánlásnak nagyon örülünk!
3. Bármilyen pályázati lehetőség felkutatása, ajánlása fontos lehet.
4. A közeljövőben tervezzük nyilvános adománygyűjtő akció szervezését (pl. nincs megfelelő számítógépünk sem a katalogizáláshoz), amihez szintén várunk ötleteket ilyen munkában tapasztalattal rendelkező tagtársainktól!
Ezúton kérjük Tisztelt Tagtársainkat, hogy amennyiben bármilyen mozgósítható anyagi vagy humán tőkéről tudomásuk van, azt mihamarabb jelezzék az MFT titkárának, Erőss Ágnesnek az alábbi elérhetőségek valamelyikén:
e-mal: eross.agnes@csfk.mta.hu
telefon: 06 1 309-2600/1453
postacím: 1112 Budapest, Budaörsi út 45.
Budapest, 2015. május 20.
Üdvözlettel:
Prof. Dr. Gábris Gyula, elnök, MFT
Erőss Ágnes, titkár, MFT




_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist