2015. április 27., hétfő

Re: [KATALIST] nyilvantartas "egyeb" kerdeseRE: szavazas - KIT Hirlevel (adatbazis konyvtarosokrol)

Kedves László,

lassan szépen körbejárjuk a témát J

-          kis ajándék a kitöltésért: van ilyen, ám intellektuálisabb közegben gyakoribb, ha a kitöltő megkapja a kitöltés során kezelhető adatok vagy elemzés egy részét (bőven előfordulhat, hogy érdekel engem a hozzám hasonló emberek véleménye: látom magamat a többiekhez képest)

-          a kereskedelmi célra való felhasználás során a felhasználónak mérlegelnie kell: ha a megcélzott személy szerint nagyon rámenős, pont az ellenkezőjét éri el: megutált márka lesz. Ezért ez a lehetőség szerintem a valósághoz képest gyakran túlértékelt.

 

A kérdésben szereplő könyvtári kataszter esetében inkább olyan lehet a gond, hogy a kérdőív tervezője nem, vagy túl kicsi figyelmet fordít a lehetséges specifikumokra, pl.

-          csak a könyvtári végzettségre kérdez rá, pedig egy szakember kiválasztásánál éppen egy lehetséges másik tudás a differentia specifica, mondjuk, a vegyész / jogász / marketinges diploma, vagy a kézműves szakkörök vezetésében szerzett „papír nélküli” tapasztalat

-          szintén létező motívum, hogy egy-egy leválogatásnál könnyen kiderül: egy szervezeten / szakmai közösségen belül nem (feltétlenül) azonos a tudástőkével illetve a pozícionális tőkével rendelkezők köre; s az utóbbiak eredményesen akadályozhatják meg ennek kiderülését.

 

Üdvözlettel,

Gábor

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Nagypál László
Sent: Monday, April 27, 2015 11:05 AM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] nyilvantartas "egyeb" kerdeseRE: szavazas - KIT Hirlevel (adatbazis konyvtarosokrol)

 

Kedves Gábor!
Kedves Mikulás Gábor és kedves Kollégák!

        Köszönöm az érdekes hivatkozást. Majd próbálom megszokni ezt a számomra új kifejezést, ha nem is tartom túl jónak.

"Hátránya" ..."kis mértékű a visszaküldési arány, e miatt motiválni kell a válaszadókat például nyereményjátékkal, vagy ajándékkal visszaküldött kérdőívükért cserébe."

 Ad absurdum itt is elképzelhető lenne ilyen?

     Előttem szintén egy kamarai tagság réme ködlött föl, csak nem akartam (explicite) ötleteket adni döntéshozóknak.

     Ha valaki csak szakmai célra adja meg saját adatait, ám azt kereskedelmi célra is felhasználnák, akkor az nem tekinthető-e visszaélésnek?

Üdvözlettel:
NpL


From: mikulasg@gmconsulting.hu
To: katalist@listserv.niif.hu
Date: Thu, 23 Apr 2015 14:01:17 +0200
Subject: Re: [KATALIST] nyilvantartas "egyeb" kerdeseRE: szavazas - KIT Hirlevel (adatbazis konyvtarosokrol)

Kedves Nagypál László,

-          az önkitöltős kérdőívről bővebben: http://mediapedia.hu/onkitoltos-modszer; jellemzően vannak benne kötelezően ill. önkéntesen kitöltendő rubrikák

-          "központi": van ilyen, is, pl. kamarai nyilvántartás - igaz, cégekre, ill. jogi személyekre

-          visszaélés: igen, mindennek kapcsolatban megtörténhet, ugyanakkor önkitöltős esetén mindenki csak saját adatával teheti (ha éppen. illetve: a sánta kutyát.), a másik esetben az adatbázis egésze manipulálható könnyebben (ha a szakmapolitikai akarat úgy gondolja).

 

Üdvözlettel,

Mikulás Gábor