2015. április 21., kedd

[KATALIST] ötlet?!

Kedves Kollégák, Lányok, Fiúk!


Nyitott légkörű, a szabad ötlet- és véleménynyilvánításra, (manapság egyre inkább terjedő kifejezéssel élve brainstormingra) invitállak titeket itt, az éteren keresztül.

A megoldásra váró feladatok:
I., v/mi "reklám" szöveg, "körítés" ahhoz, h. a használható állapotú leselejtezett könyveinket - a kvt. támogatása címen, pár száz Ft-os nagyságban- kiárusíthassam (Ha lesz konkrét terv, mehetek engedélyért az igazgatónkhoz  :-)
II.,  v/mi könyvtári program, amit be lehet a délután(lásd alább) programjába illeszteni (függetlenül - vagy összefüggésben az előzővel).


DE! nem akármikor, hanem:
lesz egy hétvégi rendezvénye az iskolánknak (nem először), volt!!! diákok, tanárok részére. Nem osztálytalálkozót szervezünk, bár sokan praktikusan egybe kötik annak megszervezésével is, hanem bemutatjuk az iskolát, h. hol tart mostanság. Ilyesmik lesznek: mostani diákmunkák kiállítása, egy-egy díjnyertes pályamunkát be is mutat  a szerző, tárlatvezetés az iskolamúzeumba, statisztikák-eredmények-tervek, teázó és büfé, beszélgető sarok volt és jelenlegi tanárokkal, tablófelderítő séta, stb. (Nem titkolt cél az iskolai alapítvány és a baráti kör részére támogatókat szerezni.)
Teljesen vegyes korosztályt várunk. (20 - 70)

I.,
Ilyesmire gondoltam, h. szétválogatni kiadási idő szerinti 4-5 évenkénti csoportokba a könyveket és ki-mikor járt ide, született stb. abból az évből választana "emléket"
Csináltatnék hozzá vmi ex libris-jellegű pecsétet, mondván az iskolai kvt. támogatásáért vásárolva és az beleütnénk a megvásárolt pld-okba. (Mi legyen a szöveg? Milyen legyen az ábra?)
Ilyesmi kellene a szlogen-körítés gyanánt...

II.
Egy több mint 200 m2 könyvtárunk van, de egyedül vagyok. (A volt kollégámnak már megvan az iskolai feladata. Őt nem igen tudom bevonni ebbe is.... Diáksegítőket kapok, ha kérek.)
Nagy olvasótermem van, számítógép is működik (még) 3-4 db. Anyagiakat is -korlátozottan, pár ezer Ft-ig- kérhetek, úgy gondolom.
V/mi iskolatörténeti kvíz jó lenne, persze, tudom, de kellene bele v/mi eredeti, "jópofa", formabontó ötlet  -annak én híján vagyok  :-)
Vagy v/mi "állomásos akadálypálya", de mik legyenek az állomások és mennyit érdemes tervezni?
Vagy...?

Az egész május végén lesz, de el kell kezdenem nekem is készülődni. (Egy-egy végzős hajkurászása közben  :-)
Tervezni - beszerezni - segítséget megszervezni -stb, stb.


Csak úgy, kikapcsolódás gyanánt (az iskolai könyvtáros kollégáknak a tankönyves őrület között, vagy annak utána) ajánlom magamat szíves figyelmetekbe.
(Remélem érthető voltam. Ha nem egészen, akkor elnézéseteket kérem; több időm ennek a levélnek a megfogalmazására most nincs. De holnap se lenne..... :-)


Tudom, h. segítségemre lesztek!  :-)

Süssön rátok a nap!
Tóth Emese
könyvtárostanár
(DE Kossuth L. Gyak. Gimn., Debrecen)