2015. március 26., csütörtök

Re: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (kutatók karrierje)

Kedves László,

köszönjük szépen visszajelzését!

 

E diskurzusban zárójelben tenném a közszférában fel-felbukkanó életpálya-elképzeléseket, és a felvettet témában a kutatóknak a kutatói mivoltukból eredő szakmai-pozicionális előrelépésére összpontosítanék – tudva, hogy egy kevés szóval feltehető kérdésben ennek kifejtésére nincs lehetőség. Ebbe beletartozik minden (meg talán még több is), amit második bekezdésében leír, és amit a kutató explicit ill. tacit módon megfogalmaz. Tájékoztatói közhely, hogy a használó általában nem tudja megfogalmazni elég pontosan kívánalmait – ami nyilván nem jelentheti a használó akarata ellenére való könyvtárosi traktálását sem. A kettő közötti ideális határ eltalálása a tájékoztatói szakma kihívását jelenti J.

 

Üdvözlettel,

Gábor

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Nagypál László
Sent: Thursday, March 26, 2015 2:58 PM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (kutatók karrierje)

 

Kedves Szerkesztők és kedves Kollégák!

     Mit jelent itt a "karrier", mi minden tartozhat bele? Olyasmi lenne, amit mostanában a pedagógusokkal és köztisztviselőkkel kapcsolatban "életpálya"-ként szoktak hivatalosan emlegetni?

     Vagy a könyvtárnak /könyvtárosnak kellene-e -- a "legváltozatosabb" módokon -- támogatni egy kutató feljebb jutását a ranglétrán, erősebb önmegjelenítését, karrierépítő törekvéseit  (a kutató munkahelye helyett is)?  Nem minden kiváló kutatónak ez az elsődleges célja.

      Egyes közgazdászok néha hajlamosak a kutatókat pusztán piaci szereplőknek tekinteni, és ugyanakkor csodálkoznak, ha az ilyen közgazdászok tevékenységét is csak piaci viselkedésnek ítélik meg mások.
     Esetleg még a kutató szabadidejének eltöltését is a szakkönyvtárosnak kellene előmozdítani?

      A szakirodalomhoz a hozzájutást tényleg kell biztosítani a könyvtárosnak/könyvtárnak, de (szerintem) nem feltétlenül az agyon reklámozott (vagy ajándékba ontott) újdonságokat ajánlani, hanem amit az egyes tudományos szakmák képviselői, közösségei kritikailag a legfontosabbaknak írnak le.

Üdvözlettel:
NpL


From: wildgica@gmail.com
Date: Thu, 26 Mar 2015 12:23:51 +0100
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: [KATALIST] szavazas - KIT Hirlevel (kutatók karrierje)

Új szavazás a KIT-portálon www.kithirlevel.hu :

 

Feladata-e egy szakkönyvtárosnak a kutatók karrierjét támogatni?

- Szakirodalom ajánlásával

- Legváltozatosabb szolgáltatásokkal

- Ha a fenntartó előírja

- Nem feladata

 


Az aktuális eredmény a szavazást követően látható, a teljes összefoglalás pedig a KIT következő lapszámában.

Üdvözlettel,
W. Kovács Ágnes
KIT-szerkesztő

 

 

 

 

 

 

 


_______________________________________________ Katalist mailing list Katalist@listserv.niif.hu https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist