2014. szeptember 29., hétfő

[KATALIST] COMPASS adatbázis - Új program indult az MTA KIK-ben

Kedves Kollégák,

Szeretném felhívni a figyelmet az MTA Könyvtár és Információs Központban (MTA KIK) kifejlesztett COMPASS elektronikus adatbázis-gyűjteményre.


A Magyar Tudományos Akadémia az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program keretében már eddig is folyamatosan bővülő elektronikus tartalomszolgáltatással segítette a kutatókat. Az MTA Könyvtár és Információs Központban működő EISZ Titkárság által létrehozott COMPASS a tervek szerint – az EISZ-hez szorosan kapcsolódó, de attól függetlenül is bővülő adatbázis-gyűjteményként – személyi alapú (ID), térítésmentes szolgáltatást nyújt majd a felhasználóknak.


A minden tudományterületet magában foglaló COMPASS összegyűjti és rendszerezi a nyilvános könyvtárakban elektronikus formában elérhető tudományos adatbázisokat, és egy böngészhető térképen, grafikus formába rendezve teszi őket szabadon hozzáférhetővé. Így minden érdeklődő számára naprakész információt nyújt a hozzáférhető tudományos tartalmak elérési lehetőségeiről és módjáról. Ezáltal nagyban erősíti az információhoz való egyenlő hozzáférés esélyeit és csökkenti a területi egyenlőtlenségekből fakadó hátrányokat.


Az adatbázis elérése a http://compass.mtak.hu címen lehetséges.

Az adatbázisról hírt adott az MTA a honlapján, a cikk elérhető ezen a LINKEN.

Az adatbázisról az EISZ hivatalos honlapján -ITT- és az EISZ hivatalos Facebook oldalán -ITT- is hírt adtunk.


Üdvözlettel,

EISZ Titkárság

2014-09-29