2014. augusztus 7., csütörtök

Re: [KATALIST] szűrőprogram

Tisztelt Igazgató Úr, Kedves Kollégák!

 

Amint azt számukra előírták, az internet-szolgáltatók (legalábbis a NIIF és a UPC biztosan) 2014. július 1-jei hatállyal a honlapjukon keresztül elérhetővé és letölthetővé tették azokat az ingyenes szűrőprogramokat, amelyek igazodnak az NMHH ajánlásához, s amellyel biztosítani lehet a kiskorúak védelmét az internetezésre alkalmas számítógépeken. A NIIF-nél és UPC-nél elérhető szoftverek: a Norton Family, a DolphinKnight és a Microsoft Windows Családbiztonsági Beállítások program, pontosabban azok családoknak szánt verziói.

 

Sajnos azonban ezek a családi verziók nem alkalmasak arra, hogy a könyvtárak szeptember 1-jével teljesítsék a törvény által előírt kötelezettségüket: egyedi telepíthetőségükön és konfigurálásukon túlmenően azért sem, mert a használatukhoz szükséges regisztrációs folyamatot egy intézmény nem tudja „családként" végigvinni. (Ráadásul ahány publikus netes gép a könyvtárban, annyiszor kellene a könyvtárnak "Kovács apukaként" regisztrálnia.) Ha ilyet tennénk, azzal nyilvánvalóan jogosulatlanul jutnánk hozzá e termékek családi licencéhez, sorozatszámához.

 

A könyvtáraknak olyan ingyenes szűrőszoftverre, gyermekvédelmi megoldásra lenne szükségük, amely kliens-szerver felépítésben működik, a szűrővel ellátott gépek (kliensek) egy központilag menedzselhető szerverrel kommunikálnak, s aszerint, hogy a kliensre melyik felhasználó lép be, a tiltó/engedő szabályok a felhasználóhoz beállított módon fejtik ki hatásukat.

 

Létezik ilyen program, például a DolphinKnight „School" verziója: kliens-szerver felépítésű, s bele is illik a jelenlegi kínálatba, hiszen a családi DolphinKnight-tal közös termékvonalhoz tartozik. Ebben egy központilag menedzselhető szerveren hozhatók létre – csoportokhoz igazítva – a beállítások, ezekbe a csoportokba pedig lokális és tartományi felhasználókat lehet rendelni, s attól függően, hogy melyik felhasználó lép be a kliensre, az ő csoportjához beállított tiltások, figyelések, naplózások, riasztások jutnak érvényre.

 

Mi az elmúlt időszakban teszteltük a termék 5-klienses próbaverzióját: maga a telepítés néhány percet vesz csak igénybe, s egyetlen installációs csomagból telepíthető a szerver modul (a beállításokat, naplókat tároló MySQL adatbázissal), az adminisztrálást lehetővé tevő webes (böngésző alapú) felület, valamint maga a kliens-alkalmazás is. Az adminisztrációs felületen témakörök szerint csoportosítva érhetőek el az egyes beállítások, amelyek könnyen használhatók, s jól érthetők. Ha már van egyetlen kliens gép is a rendszerben, az azon belépő felhasználó neve rögtön megjelenik a központi modulban, s így azonnal áthelyezhető abba a csoportba, amelynek szabályait az ő számára állítottuk össze. Bármilyen tiltást vagy megengedést állítunk be, az lényegében azonnal érvényre jut és eredménye a kliens oldalon azonnal érzékelhető. Első körben a program alkalmasnak tűnik arra, hogy törvényi kötelezettségeinknek eleget tegyünk.

 

A gond "csak" az, hogy a DolphinKnight „School" verziója jelenleg nem ingyenes, s bár állítólag folynak tárgyalások a fejlesztő és a szolgáltató(k) között, nem tudjuk, azok hol tartanak, s mikor, mi lehet a végük. A NIIF honlapján sincs változás a témában (http://www.niif.hu/szuroszoftver).

 

Így mi is köszönettel veszünk minden további hírt, megoldási javaslatot.

 

Üdvözlettel,

Koreny Á.

 

 

 

 

Kovácsné Koreny Ágnes

főigazgató-helyettes

--------------------------------------

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.

Tel.: +36-1-411-5001

Fax: +36-1-411-5002

Mobil: +36-30-201-5035

E-mail: koreny.agnes@fszek.hu

 

 

 

From: Csaba Buzai [mailto:csababuzai@gmail.com]
Sent: Wednesday, August 06, 2014 9:37 AM
To: katalist
Subject: [KATALIST] szűrőprogram

 

Kedves Kollégák,

tudom, hogy más is felvetette már korábban a listán a szeptember 1-jétől kötelező szűrőprogramok kérdését, de nyilvános válasz vagy nem érkezett, vagy elkerülte a figyelmemet.

Ha jól értelmezem, két fő lehetőség látszik: vagy mi szűrünk valahogyan, vagy a szolgáltató. Az alábbiakban a könyvtárunk rendszergazdájának gondolatait idézem (természetesen az ő engedélyével :))

Technikailag a szűrés vagy URL-ek, vagy oldalak tartalmának szűrését (pl. fapapucs szót tartalmazó oldalak) jelenti. Az URL-ek, vagy a szűrésre ajánlott kifejezések listáját tulajdonképp kiadhatnák központilag, mivel tudtommal ilyen nincs, ezért ingyenesen letölthető URL listák használatát illetve saját stop-word lista összeállítását tartom az első lehetőségnek.

Ugyanakkor a flash, kép és video tartalmak szűrése érdekesebb, mivel azokat felismerő, osztályozó szoftverek nem egyszerűen érhetőek el...


Az szintén érdekes, hogy a wifin keresztül kapcsolódóakat érintse-e a szűrés, vagy csak egyes gépeket...

A lényeg tehát, hogy keressük az ideális megoldást. A válaszokat, jó gyakorlatokat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,



--

Buzai Csaba

könyvtárigazgató 
Justh Zsigmond Városi Könyvtár
Orosháza
http://www.justhvk.hu/
csababuzai@gmail.com

 


Kérem, óvja a természetet: ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt az e-mailt!