2014. július 28., hétfő

[KATALIST] specialistak konyvtarosi allasban

Kedves Kollégák!

      Megint csak tájékozatlanságomat árulom el az alábbi - bevallottan uborkaszezonra szánt - levéllel, de hátha akad nyilvános kiigazítani, hozzátenni való.

     Nagyobb szakkönyvtárakban működnek könyvtárosok, akik kutatók is egyben. A gyűjtőkörhöz kapcsolódó témákat kutatnak  - gyakran tudományos minősítéssel -, vagy az intézmények történetét dolgozzák fel.  Időnként publikálnak, előadásokat tartanak. Országos szinten nem tudom, hogy át lehet-e tekinteni a témáikat, érdeklődési köreiket.

     Olvasószolgálatok mellett dolgoznak tájékoztató könyvtárosok, szaktájékoztatók.
Gyarapítási részlegeknél pedig vannak nyelvi felelősök.

     Külföldi egyetemi könyvtárak honlapjairól látom, hogy szerepelnek "subject specialist"-ként megjelölt könyvtárosok. Nekik talán nemcsak annyi a feladatuk, hogy tanszékekkel és intézetekkel kapcsolatot tartsanak, és közvetítsék a felmerülő igényeket /lehetőségeket, hanem napi tartalmi problémákkal kapcsolatban is állást foglalnak (?).

     Természetesen a korral némileg változik a könyvtárakban működő szakterületi specialisták összetétele, tevékenysége.

      De mindez ugye egészen vagy némileg más, mint a kulturális területeken, így a könyvtári szférában is működő szakértők, akik szerepelnek hivatalos névjegyzékekben, és az intézmények működési rendjét, munkafeltételeit, munkafolyamatait képesek áttekinteni, értékelni, felügyelni a szakpolitika számára.

Üdvözlettel:
NpL
(A magam részidentitását gyarapítási asszisztensként határoznám meg.)