2013. június 14., péntek

[KATALIST] Válaszféleség Somorjai Noéminek

"Közelíteni kellene ahhoz, hogy mit kívánnak az olvasók a könyvtárban a polcokon látni." Úgy érzem, a megyei és városi közkönyvtárak nem csak közelítenek, hanem meg is teszik, amint tehetik, azt teszik ki a pocokra, amit az olvasók kérnek. De vannak akadályok:
- "Néma olvasónak könyvtáros se érti szavát"
- Az olyan olvasóval, aki nem olvasni jön be, hanem olyan sajátos igénnyel, mi ami teljesíthetetlen, illetve ami nem könyvigényhez kapcsolódik. Példaként: "Nekem egy olyan könyv kell, amiből az anyám kiírja a szakdolihoz szükséges oldalakat, elég egy könyv, s lehetőleg teljesen fedje le a témát.", "Ennyit nem cipelek, nincs egyszerűbb", "Nem is tudom igazán miről is szól a téma", "Mi az hogy még nem írták meg?" - és mi nekik is megpróbáltunk értelmesen javasolni.
- A könyvtárügy dokumentumbeszerzési lehetőségei (mind pénzben, mind időben) nem tudnak versenyre kelni a szabad könyvpiaccal, legjobb technológiánk mellett is. Például azért sem, mert nem saját pénzükből, szabadon vásárlunk. Mondjuk segítene, ha az egyetemi és főiskolai tanszékek közzé és szabaddá tennék, de legalábbis megvásárolhatóvá a közkönyvtárak számára is kiadványaikat. A "Tegnap láttam a könyvesboltban, tudnám-e kölcsönözni" kéréssel találkozva mindig türelmet kérünk.
- Nálunk Nagykanizsán az év elejéig a KELLO hagyott mutatvány példányt, amit kézbe vehetett az olvasó és kérhette, hogy rendeljünk belőle. A olvasó kérésének 90%-ban eleget tettünk, megrendeltük a könyvet és kölcsönözte is az, aki kérte, de volt néhány olyan kérés, amit korábbi kiadásban azonnal kézbe tudtunk adni, megrendelni nem volt szükséges.

Mindezen túl azt gondolom, a könyvtárunk gyűjteményének nem csak a napi hatékonyság az egyetlen fokmérője. Ugyanis vannak felkelthető igények, melyek épp szunnyadnak most. Vannak kordivatok az olvasnivalókban is. S vannak kultúránk megőrzéséhez és folyamatos szolgáltatásához, és folyamatos, egész világ felé való kínálásához köthető feladataink is, részbe ezért is vagyunk közintézmény.
Az igényt pedig ugyanúgy nem szabadna túlmisztifikálni. Mert az igény is sokféle, sok eredőjű, ezer s ezer oldalról megközelíthető. Szerintem a könyvtárosok egyik feladata olyan, elsőként még külső igények keltése, amelykre szolgáltatás épülhet. Ezek a külső környezet által kívánt igények (ilyen például a tanítók s ritkán szülők által közvetített igény az olvasmányélményre.), de belsőkké válhatnak.

--
Kardos Ferenc
Telefon: 30-6287268
Munkahely: Halis István Városi Könyvtár
8800 Nagykanizsa, Kálvin tér 5.