2013. április 27., szombat

[KATALIST] Gárdonyi Géza emlékév

Tisztelt Kollégák, Gárdonyi-rajongók, az idei egri MKE-vándorgyűlésre készülődők!

E levelemet Gárdonyi Géza gondolatával nyitom:
"A magyarság nem kalapdísz, hanem a szíve mélyében viseli a magyar, mint tenger csigája a gyöngyét. A magyarságunk érzése mélyen bent ég bennünk, hogy szinte magunk sem tudunk róla, mint a tűzhányó hegyek, amelyek hideg kőhegyek, de egyszer megmordulnak."


Az 1863-ban született, ma is méltán közkedvelt nagy írónkra emlékező, hivatalos jubileumi ünnepségek e hét végén kezdődnek.


2013. április 27., 15:30
A Gárdonyi Géza Jubileumi Emlékév megnyitója a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Budapest, Károlyi Mihály u. 16.

Program
15.30–17.30 – Családi programok, kézműves foglalkozás, bábjáték Gárdonyi meséje alapján, vitézi próba kicsiknek és nagyoknak
18.00 – A Gárdonyi Géza Jubileumi Emlékév ünnepélyes megnyitója
Az emlékévet megnyitja: L. Simon László, az NKA alelnöke


A Kossuth adó (MR1) 2013. április 26-i, 180 perc c. adásában (kb. 08:30-08:40 között) a Gárdonyi titkos naplóját is kutató  H. Bagó Ilona muzeológussal érdekes riport hangzott el. Érdemes meghallgatni, még három hétig elérhető a rádió hangtárában.

Az emlékévi rendezvények természetesen Egerben és Agárdon, Gárdonyi szülőházából kialakított múzeumban egész évben folynak.
Méltó és szép gesztus az emlékezés minden formája, de - szerencsénkre -  a magyar társadalom széles rétegeiben élő élmény az "Egri csillagok" c. Gárdonyi remekmű. Emlékszünk, hogy a Nagy Könyv verseny győztese lett 2005-ben, így Magyarország legkedvesebb regényének szavazták meg. Ez a regény lenne a kisiskolások réme? Ugyan már! Dobó beszédét még ma is sokan kívülről fújják .... "a vár ereje nem a falakban ...., hanem a védők lelkében van ..."
Egy speciálisan Gárdonyi műveivel foglalkozó könyvtári oldalon azon szomorkodnak viszont, hogy az "Egri csillagok" kissé háttérbe szorította Gárdonyi Géza remek elbeszéléseit. Ez csak rajtunk, olvasóin múlik, hogy igaz marad-e.


És végül - gasztrokultúra
Egerhez is kapcsolódó, de általánosságban is elfogadható állítás, hogy a szőlő-és bortermelés is a magyar (agrár)kultúra része.  Az Egri Csillag Borfesztivál
t idén másodszor rendezik meg, szintén e hét végén, kapcsolódva az írót méltató ünnepségsorozathoz. A borünnep neve - persze, elsősorban a Gárdonyi regény címétől, de másodsorban - a fehér borokból készülő, új fejlesztésű, könnyed cuvée-től eredeztethető, amely borköltemény (készítői szerint)  méltó párja lesz az Egri Bikavérnek (amely utóbbi házasítási receptje - a legendák szerint - eredetileg szekszárdi innováció lett volna  ;-) )


Üdvözlettel:

Haraszti Pálné
(bejegyzett) Gárdonyi-rajongó