2012. december 12., szerda

Re: [KATALIST] reagálás

Kedves Kardos Ferenc Úr!

Pontos helyzetleírást olvashattunk a végekről, köszönöm. A plázakönyvtár jó kísérlet, amit Ön is elismer.
Megértem és mélységesen átérzem, hogy ennek kapcsán miért kerül elő a kistelepülések nyomorúságos helyzete, ahol tényleg az utolsó közösségi helyek, a kocsmák sem tarthatók már fenn. Kicsit emlékeztet engem az előző rendszer falusorvasztó ideológiájának expressis verbis ki nem mondott folytatásához, hogy ezt hagyja az Állam, csak most mintha a szentséges piac – véleményem szerint ebben az esetben rosszul értelmezett – ideológiája okozná.
A plázakönyvtár ténye és a kistelepülések kultúrájának utolsó végvárait képviselő, még (vagy ismét) rendszert képező könyvtári szolgáltató helyek, mint ahogyan írásából is kiderül, nem zárják ki egymást, hanem a helyi speciális igényekhez alkalmazkodó kulturális szükségletkielégítést jelentenek. A kérdés tényleg felmerül, hogy melyik okoz nagyobb problémát, ha nincs a plázában könyvtár, vagy ha nincs a kistelepüléseken. Értem az aggódását, és csatlakozom hozzá!
Mert ugyan örülni kell az új fejlesztésnek, de tudjuk, hogy Magyarországon hogyan működnek a mindenkori döntéshozók, ezért mellé kell tenni rögtön, hogy ez csak egy nagyon kis részsiker a sok gond mellett. A döntéshozóknak üzenni kell. A plázakönyvtárhoz pedig gratulálni kell, és magam is gratulálok!

Üdvözlettel:
Budai László


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist