2012. december 12., szerda

[KATALIST] A legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény

Szenzációs hazai és jelentős nemzetközi eredmény a Néprajzi Múzeum mintegy 100 000 műtárgyat bemutató képes online adatbázisa, amely mostantól hozzáférhető a nagyközönség számára.
A látványos és könnyen kezelhető, mai felhasználói igényeknek megfelelő felületen a Néprajzi Múzeum 60 000 műtárgyat és 38 000 fényképet, nyomatot és rajzot tesz közzé képpel ellátott adatbázisrekord formájában. A páratlan néprajzi forrásanyag lehetőséget teremt a szakmai és a laikus érdeklődők számára a virtuális kutatásra, keresésre, böngészésre és szörfözésre a 18–20. századi hagyományos paraszti kultúrát, az európai és az Európán kívüli népek legnagyobb tárgy- és dokumentumállományát képviselő hazai múzeumi gyűjteményben.
Az adatbázis felülete magyar és angol nyelvű, az általános eligazodást keresési segédletek, egyszerű és összetett keresési lehetőség, valamint a Nagyító című tematikus válogatás segíti.
Az online adatbázis specialitása, hogy itt egy kattintással összekapcsolhatók a műtárgyak és a különböző képi ábrázolások, megjeleníthető bármilyen szempontú szűrés, és lehetőség van az online párbeszédre, kommentelésre is. A fejlesztés a Néprajzi Múzeumban közel 10 éve folyó, a hazai muzeológiában egyedülálló műtárgy digitalizálási tevékenység eredményességét tükrözi.

 

Az online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum honlapján keresztül http://neprajz.hu/tartalom.php?menu2=28

és közvetlenül is elérhető:

http://public.neprajz.hu/main.php?ab=neprajz&tmpl=neprajz

Angol nyelven:

http://public-en.neprajz.hu/main.php?ab=neprajz&tmpl=neprajz

Nagyító:

http://www.neprajz.hu/tartalom.php?menu2=621

 

Részletes ismertető, Magyar Múzeumok Online: http://magyarmuzeumok.hu/muhely/965_nemzetkozi_szinten_is_jelentos_online_adatbazis

 

További információt nyújt a projekt vezetője:

Granasztói Péter főosztályvezető, Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum

Tel: 473-2414, 30-6069-558 és grana@neprajz.hu

Sajtóinformáció:
Joó Emese sajtóreferens
473-2423, 30-559-0895
emese@neprajz.hu