2012. június 22., péntek

Re: [KATALIST] K I T - 2012/25., jún. 20. (allami vagy onkormanyzati)

Kedves Rudolf,
én inkább úgy fogalmaznék a "milyen politikai erő kerül hatalomra" helyett, hogy >milyen emberek kerülnek hatalomra<  -- a hatalmon pedig a döntések birtokolását értem (a politológiával összhangban). A személyi alkalmasság/alkalmatlanság kérdésére bőven találunk illusztrációt az elmúlt évtizedekből.
Ami a centralizáció/decentralizáció kérdését illeti, ehelyett inkább a kultúrpolitika emberközpontúsága, egyáltalán valamiféle kultúrpolitika megléte az a pont, ahová számomra a hangsúly tolódik.
Egyébként a kulturált vita = párbeszéd, és az efféle vezethet bárhová is.
Üdv.:
Domonkos

"..és nincs más Rajta kívül." (5Móz.4:35)   
2012.06.22. 8:14 keltezéssel, Ungváry Rudolf írta:

Kedvest Domonkos,

ugyancsak jogászi szakmai vélemény szerint a gyenge önkormányzati teljesítményt nem a központosítás, hanem a decentralizálás jogi feltételeinek tökéletesítésével kellene orvosolni. Hogy ki szerint melyiknek is van értelme, az nem abból következik, hogy mit tapasztal (mivel mindkét esetben ugyanazt a valóságot, ugyanazokat a tüneteket tapasztalja), hanem abból a politikai szemléletből, amely hozzá közelebb áll.

Az önkormányzatiságnak alig van két évtizedes múltja. A központosítás eredményeiről hosszas tapasztalataink vannak: látszólag virult a magyar könyvtárügy, csak az egész rendszer rohadt meg idővel. A mai visszarendeződés nem abból következik, hogy a nép képtelen lenne az önigazgatásra, hanem abból, hogy milyen politikai erő kerül hatalomra.

Megszorításokat lehet központosítva is, meg az önigazgatásra támaszkodva is teríteni.

Elnézést, ha megnyilatkozásom azt a benyomást keltette, hogy nézetét talán furcsának tartom. Ellenkezőleg, egyáltalán nem annak tartom.

Üdv.:

Rudolf

 

 


From: Horvath Sandor Domonkos, dr. [mailto:hsdhsi@gmail.com] On Behalf Of Horvath Sandor Domonkos, dr.
Sent: Thursday, June 21, 2012 4:09 PM
To: Ungváry Rudolf
Cc: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] K I T - 2012/25., jún. 20. (allami vagy onkormanyzati)

 

Kedves Rudolf,

talán furcsa lesz Önnek, de nem politikai, hanem jogászi szakmai véleményemet tükrözi a megyei önkormányzatok megszüntetésével kapcsolatos álláspontom. Ez két vélekedésemen alapul: 1) amíg van központi szabályozás, (törvények és rendeletek) - amelyek általánosan szabályoznak, és szűk keretek között van 2) helyi szabályozás (önkormányzati rendelet), ami a helyi életviszonyok rendezésében kap csekély szerepet, addig a megyei önkormányzatok nem bírtak tényleges regulatív eszközökkel, tehát elsősorban az intézményfenntartás volt a dolguk. Tehát nem láttam soha a megyéknél, hogy a költségvetési eszközeiken túl bármiféle "megye-specifikus" önkormányzást tudtak volna gyakorolni. Tehát az önkormányzatiságra jellemző helyi önigazgatást és a helyi közhatalom gyakorlását hiányoltam a rendszerből.

A másik idegenkedésem oka az, hogy saját tapasztalatom az volt, hogy a megyei közgyűlésben ott ültek a vidéki képviselők, akik nagy számban a saját településüknek szerettek volna valamit elérni, és a megyei feladatokat, mint pl. intézményműködtetés, nem egy esetben szükséges-szükségtelen rossznak tekintették.

Nyilvánvalóan lehetett volna tartalmasabb megyei önkormányzást is megvalósítani, azonban az elmúlt húsz év számomra nem ezt üzente.

Persze, ha könnyebb azt gondolni, hogy politikai alapon ejtek pár szót, ám tegye akinek jólesik, énbennem azonban már elromlott az az alkatrész, ami régebben ilyennel is foglalkozott, és egyáltalán nem hiszem, hogy emiatt sietnem kellene a szervizbe.

Üdv.:
Domonkos



"..és nincs más Rajta kívül." (5Móz.4:35) 

2012.06.21. 13:57 keltezéssel, Ungváry Rudolf írta:

Tisztelt Kollégák,

Horvát Sándor Domokos szakszerű elemzésében egy helyen szerepelt a véleménye. „A megyei önkormányzatok a közig. átalakítás során látszat szervezetté változtak, nyilvánvalóan ez a kvázi megszüntetésük, van is értelme. Ha ő ezt jelezte, én is jelezhetem, hogy szerintem a megyei önkormányzatok önállóságát megszüntetni nem volt értelme. E kérdés – s vele a róla alkotott vélemény is – természetesen politikai természetű. Nem azért jeleztem az én véleményemet is, mert vitát szeretnék róla e listán nyitni. Csak éppen elhangzott egy ilyen vélemény, és ha elhangzott, akkor az én véleményem is elhangozhat.

 

Tisztelettel

Ungváry Rudolf

 

 

 


From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Horvath Sandor Domonkos, dr.
Sent: Thursday, June 21, 2012 11:27 AM
To: katalist@listserv.niif.hu
Subject: Re: [KATALIST] K I T - 2012/25., jún. 20. (allami vagy onkormanyzati)

 

Kedves László,

ahogy én látom, a következőként néz ki a dolog.

1) A megyei önkormányzatok a közig. átalakítás során látszat szervezetté változtak, nyilvánvalóan ez a kvázi megszüntetésük, van is értelme.
2) A megyei önkormányzatok korábban intézmény-fenntartók voltak. Az intézményekkel tehát kellett valamit kezdeni.
3) A megyei önkormányzatok (az illetékbevételek elvesztése után) már képtelenek voltak saját forrásból finanszírozni az intézmény-fenntartást, emiatt eladósodtak.
4) A 3) pont miatt eléggé sok intézmény kvázi tönkrement (leépítették, leamortizálódott, stb.)
5) Az állam átvette a megyei intézményeket, azzal, hogy kifizeti a megyék adósságait.
6) A megyék adósságait (talán) rendezték, az intézmények a MIK-ekhez kerültek, az azonban, amiért a megyék eladósodtak korábban, azaz a folytonos mínusz nem lett rendezve. (Azaz már akkor sem volt elég pénz a működtetésre.)
7) A közigazgatás ráébredt, hogy nem tudja fenntartani a megyei intézményeket, mivel központi közig. szerv nem adósodhat el, a rendszerben pedig nincs pénz a mínuszok pótlására, emiatt az intézményeket javarészt visszaszorították egy elképesztő minimumra, illetve irreális bevételi követelmények takarták el a problémát (felszínesen)
8) Az intézményi lobbik beindultak, hogy ebből a tarthatatlan helyzetből kimeneküljenek, a közig. -nek is tetszetős a helyi önkormányzatokhoz vagy más fenntartókhoz való áttelepítés, azaz a mínusz átpiszkálása a másik tányérba.
9) Menet közben azonban a potenciális másik fél számára is világossá vált, hogy elegendő forrás nélkül jönne a feladat, és így már csökkent a lelkesedés.
10) Mindeközben a megyei intézmények már nem szerepelnek a 2013-as költségvetés tervei között, viszont az önkormányzati költségvetéseket is megnyirbálja az állam a hírek szerint kb. 30%-al.

Nézetem szerint tehát: sem ésszerű, sem ideológiai folyamatok nincsenek, egyszerűen "gazda" nélkül maradtak a megyei intézmények, legatyásodva, ugyanakkor nincs pénz a rendszerben a dolgot rendbe tenni, tehát a hiánynak, valamint a hiány (fájdalmas és népszerűtlen) kezelésének kell gazdát keresni.

Tehát vagy megtalálják a hiány forrását, vagy...... valójában a vagy utáni dolog már részletkérdés, persze nem azoknak, akiket érinteni fog.

A szakmai szervezetek a bennük domináló lobbiérdekek alapján cselekszenek, emellett mindeni be van rezelve (joggal), a rövidtávú túlélés a tét........ ami nagyjából egyenlő a középtávú elhalálozással, ami óhatatlanul bekövetkezik, ha a könyvtárügy nem tudja szolgáltatásait újragondolni a PGTT változásoknak megfelelően, a felhasználók és a fenntartó számára egyaránt kívánatosan és hitelesen.

Üdv.:
Domonkos




"..és nincs más Rajta kívül." (5Móz.4:35) 

2012.06.21. 9:03 keltezéssel, Nagypál László írta:

 K I T - 2012/25., jún. 20. írta:
... 
> A megyei leváltárakat is államosítani akarják -- újabb kísérlet
>
> Varga László (történész, volt levéltári főigazgató): 'Mintha
> magántulajdonban lévő üzemet, gyárat vagy boltot vennének el' -- A
> megyei levéltárak június 1-jétől beolvadtak a Nemzetivé lett Országos
> Levéltárba.
> Forrás: HVG (regisztrációval), 2012. június 20. * Továbbküldöm a hírt
> Címkék: tervezés, stratégia | levéltár | szervezés, szervezeti
> kérdések | fenntartó |
> vissza
...
 
A rádióból hallottam,
hogy a megyei múzeumokat meg mintha önkormányzatosítani akarnák.
Milyen ésszerű vagy ideológiai meggondolások állhatnak e folyamatok mögött?
(Az iskolákat sem tudom már követni ...)
 
Üdv.:
NpL



_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist

 


A(z) üzenetben nem található vírus.
Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
Verzió: 2012.0.2179 / Vírus adatbázis: 2437/5081 - Kiadás dátuma: 2012.06.20.

 


A(z) üzenetben nem található vírus.
Ellenőrizte: AVG - www.avg.com
Verzió: 2012.0.2179 / Vírus adatbázis: 2437/5083 - Kiadás dátuma: 2012.06.21.