2012. június 25., hétfő

[KATALIST] "Magyar a viharban": SZABÓ DEZSŐ 26 műve az MTDA új blokkjában

 

Köztudott, hogy Szabó Dezső nagyhatású, ám megosztó személyiség volt, „...az akinek minden eszközt megadott a természet, hogy hatalmat és vagyont szerezzen: vállalta a teljes egyedülséget, a szent szegénységet s felégetve hídjait maga mögött, minden fedezék nélkül, meztelen élettel vívta végzetes harcát a magyarság   minden végzete ellen.”  Egyéniség, ami elvitathatatlan.

Válogatásunk nagyja  a szerző éveken át megjelenő „Szabó Dezső füzetei”-ből (Ludas Mátyás kiadás – a név nem véletlen!) közöl 18 művet, melyekből jól megismerhetjük gondolkodását a középiskolai oktatás problémáitól a modern európaiságon át a „kisnemzetek” történelmi szerepéig. Emellett elérhetővé tettük „klasszikus” tanulmányköteteit (Egyenes úton, Panasz, Tanulmányok és cikkek) is.

Véleményalkotásunkban segítségünkre lehet a kortárs megítélése, ezért Varga Károly 2, Szabó Dezsővel foglalkozó munkáját is elérhetővé tesszük.

Aktuális-e Szabó Dezső? Némely tekintetben nyilván nem. A fenyegető germán veszély nyilván túlhaladott, de – csak egy gondolatjáték – helyettesítsük a ’germán’-t a ’globálizáció’-val...

Személyes hitvallását nála jobban senki nem fogalmazhatja meg:  „Nemzet, állam: súlyos, költséges nagy szép szavak ezek.  És nekem, a későn jött fiúnak, már üres a bugyelárisom, már nem tudok lukszusra költeni Nekem már csak a faj sajog, ez a kis árva töredék faj: ezt szeretném holnapra spórolni, mint a pislogó gyertyát, ezt szeretném feléleszteni, mint a hamuba rejtett parázst.”

A ma ítészeinek egy része munkásságát idejétmúltnak tartja, szinte csak „lábjegyzetté” degradálja, másrészről viszont beemelik az iskolai tananyagba.

Meggyőződésünk, hogy a most publikált munkáiból mindkét oldal számos érvet találhat saját álláspontja igazolására.

Azt hiszem, ő maga is szeretne „túlhaladott” lenni. Hogy az-e valóban, azt az olvasók feladata eldönteni – a könyvtárosé nem az ítélkezés, hanem hogy ennek eldöntésére lehetőséget nyújt.

 

A munkák letölthetőek a projekt domain-jéről:

 

MTDA.HU

vagy annak portáljáról:

http://mtdaportal.extra.hu/

 

Jószándékú olvasóinak továbbra is eredményes böngészést kíván 

dr. Reisz László, projektvezető