2012. március 9., péntek

Re: [KATALIST] Továbbképzések...? Tovább....Képzések.

Kedves Zsuzsa és Listatagok!

"Ha nem tudsz bemenni az ajtón, akkor menj be az ablakon!"

Hol vannak azok az ablakok?

A könyvtárakban és az interneten ;-)

A könyvtárak és a közművelődési intézmények különböző pályázatoknak köszönhetően ingyenes és olcsó képzéseket indítanak. Mostanában kevesebbet, de azért akadnak jócskán. Ezek nem OKJ-és képzések, de hasznosak és új ismeretek szerzésére alkalmasak.
A februári tatabányai workshop témája az "Új igények és kihívások az élethosszig tartó tanulás könyvtári támogatásában" volt. Az elhangzottak megerősítettek abban, hogy a könyvtárakban folyó képzésekre van igény, kereslet. Remélhetőleg a könyvtárak a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is tartani tudják majd a kínálatot.
(A workshop témájáról bővebben lásd: http://siraly.posterous.com/106364526 )

Sok ingyenesen hozzáférhető tananyag van az interneten és sok közösség szerveződik egy-egy konkrét tanulási céllal. Az egyik ilyen terület a nyelvtanulás. Komolyabb anyagi befektetés nélkül is lehet nyelvet tanulni. A konnektivista szemlélet, módszerek ebben sokat segíthetnek. (Lásd Kulcsár Zsolt egyik blogbejegyzését: http://www.crescendo.hu/2010/12/21/konnektivizmus-9-alapelve )

Motiváció, idő és erőfeszítés azért ehhez is kell ;-)

Néhány a sok-sok tanulási lehetőség közül:

Nyelvtanulás:
http://otevotnyelv.com/nyelvgyakorlas-interneten/
http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/8-networkstudies/898-nyelvtanulas-az-interneten

Vagy web2.0-ás eszközök használatának terén:
http://hogyanhasznaljam.hu

Informatika:
http://ebookz.hu
http://videosugo.hu/
http://www.viki-tech.com
http://videotanfolyam.hu

Tanulásmódszertan:
http://www.tanulasmodszertan.hu/blog/2012-03-05-felnott-fejjel-tanulni/

Rengeteg lehetőség van a felsoroltakon kívül. Bizonyára minden könyvtáros tudna minimum egyet-kettőt (sőt többet is) hozzáfűzni az általam felsoroltakhoz.

Soha sem könnyű változtatni, de nyelvtudás, informatikai ismeretek birtokában valamivel könnyebben lehet. A sokoldalúság, a nyitottság, a gyakorlat előnyt jelent. A közelmúltban több példát is láttam erre a környezetemben, pedig vidéken sokkal nehezebb állást találni, mint Budapesten.

A munkahelyek megszűnésén az egyes ember nem tud változtatni. Az azonban rajta múlik, hogy miképpen reagál egy adott helyzetre. A megoldás új ismeretek és készségek szerezése a meglévők mellé. A tanulásnak, az ismeretszerzésnek sokféle módja és alternatívája létezik.
Mint azt már fentebb is írtam (és amivel a könyvtárosok még inkább tisztában vannak), hogy a nem iskolarendszerű tanulásnak az egyik helye a könyvtár ;-) , a másik az internet.

Ne csak másoknak ajánljuk, éljünk vele magunk is!

Újabb "papírt" ugyan nem szerezhetünk az ilyen képzéseken, de a tudást, amit megszerzünk előbb-utóbb biztosan kamatoztathatjuk majd. A tanulás, mint aktív tevékenység ráadásul átsegíthet bennünket a nehéz időszakokon is.

Üdv.

Vincze Andrea


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist