2012. február 3., péntek

Re: [KATALIST] Alapképzés Jászberényben

Kedves kollégák!

Azt hiszem, hogy érdemes teljes áttekintést adni a meghirdetett informatikus könyvtáros alap- és mesterképzésekről. Különösen azért, mert a Tibor által megadott címen a www.felvi.hu címen szereplőtől eltérő (s számukra kevésbé kedvező) információ szerepel, a honlapjukon szereplőkkel ellentétben  a Felvi oldala szerint levelezőn is lehetséges náluk államilag támogatott formában tanulni, külön jelölve a szarvasi képzési helyet is. (Ha megfelelő helyen érdeklődnek, bizonyára megerősítést kapnak, hogy ez a hivatalos és végleges információ).

Összesen 11 helyen folyik a szakunkon alapképzés (BA), s ebből 6 helyen mesterképzés is (MA).

Az alapképzésben a legtipikusabb az, hogy nappalin és levelezőn is lehetséges államilag támogatott formában és önköltséggel tanulni (a kódolásnál megtartották a még megszokottabb költségtérítéses kezdőbetűjét a rövidítésnél) nappalin és levelezőn is (ANA, ANK, ALA, ALK), 6 intézmény van, amely pontosan ezt hirdeti meg (Debreceni Egyetem, DE-IK, Baja, Eötvös József Főiskola, EJF-NTK, Kaposvári Egyetem, Nyíregyházi Főiskola, NYF-TTIK, Jászberény (és csak levelezőn Szarvas) Szent István Egyetem, SZIE-ABPK, Szobathely, Nyugat-magyarországi Főiskola, NYME-BTK, Szegedi Tudományegyetem, SZTE-BTK).
Egerben (Eszterházy Károly Főiskola) ez még kiegészül a távoktatási formával önköltséggel (ATK).
Debrecenben (Debreceni Egyetem, DE-IK) és Pécsett (Pécsi Tudományegyetem, PTE-FEEK) a levelezőknél nem szerepel államilag támogatott forma.
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) a nappali mellett esti tagozaton hirdeti meg a képzést mindkét finanszírozási formában (AEA,AEK), míg az ELTE (ELTE-BTK) szokásos módon csak nappali tagozaton hirdeti meg az alapképzést.

A tipikus önköltség 150000 forint félévenként, levelezőn összesen egyszer haladja meg ezt 5000 forinttal, néhol a nappali tagozaton valamivel nagyobb összeget határoztak meg, a maximum 200000 forint, s egy helyen szerepel 130000, ami azért érdekes, mert tudomásom szerint a lehetséges minimum volt a legtöbb helyen szereplő 150000.

A mesterképzés áttekintése egyszerűbb, a 6 képzőhely közül négynél nappalin és levelezőn is megvan mindkét finanszírozási forma (Eger, EKF-TKTK, Szombathely, NYME-BTK, Pécs, PTE-FEEK, Szeged, SZTE-BTK), a másik kettőnél (Debrecen, DE-IK, ELTE-BTK) levelezőn nem szerepel az államilag támogatott forma.
 A tipikus önköltség itt 225000 forint (ez a lehetséges minimum), a maximum egy helyen nappalin 285000 forint.

A mesterképzés magasabb önköltségei azért nem olyan ijesztőek, mert az elmólt években szinte mindenki bekerülhetett államaialg támogatott formában, ha nem volt személyes kizáró oka (12 finanszírozott félév vagy egyetemi végzettség), míg az alapképzésben levelezőn a korábbiakban a nappalinál magasabban szabták meg a ponthatárt, azért kerültek be kevesebben támogatott formában, míg idén az az elv akadályozhatja meg túl sok támogatott levelezős bekerülését, hogy az alapképzés finanszírozottjainak tizede lehet levelező tagozatos. Tudomásom szerint a mesterszakon nincs ilyen korlátozás, s nem is lenne értelme, mert tipikusan többen tanulnak munka mellett, levelezőn.

Mivel a felvételi jelentkezés határidejét február 24-ig kitolták (a szökőnapig, de ez valószínűle véletlen), van még idő azon gondolkodni, hogy a fenti lehetőségek valamelyikét kihasználják, vagy másoknak ajánlják.
Természetesen ajánlom figyelmükbe a szombathelyi alapképzést és mesterképzést, de ugyanúgy a további 10, illetve 5 képzőhelyet is. Nem minden szak mondhatja el magáról, hogy legalább nappali tagozaton minden képzőhelyen megmaradt az államilag támogatott forma.
  
Üdvözlettel:
                  Murányi Péter

2012/2/2 Koltay Tibor <Koltay.Tibor@abpk.szie.hu>
A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kara informatikus könyvtáros BA alapképzési szakot hirdet Jászberényben.
Információk itt: http://www.abk.szie.hu/?q=content/felvetelizoknek.


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist