2011. november 25., péntek

[KATALIST] Hátrányos helyzetű csoport könyvtári segítése

Tisztelt Doktor Nő! Kedves Kollégám!

milyen hátrányos helyzetű csoportról van szó?
Mozgássérültek? Hajléktalanok? Cigányok? Betegek? Szellemi fogyatékkal élők? Külföldiek? Idősek? Depressziós, magába zuhant emberek? Árva gyerekek? Nagyot hallók? Autisták? Munkanélküliek, álláskeresők? Gyász után levők, valamit elvesztett embertársaink? Vakok, gyengénlátók? Digitális analfabéták? Olvasni nem tudók? ...
- Milyen csoport?
Szervez nekik programokat a könyvtár, de nem veszik igénybe? Milyen programokat szervezett eddig? Milyen kapcsolatot folytatott eddig az intézmény, a munkatársak, a helyi közigazgatás ezzel a csoporttal? Ők hogyan reagáltak rá? Ha nem veszik igénybe kellő intenzitással, akkor minek az erőlködés, kinek szerveznék? Miért tarják fontosnak, hogy foglalkozzanak velük, azt, hogy kommunikációt folytassanak ezzel a réteggel? Mi ösztökél rá? Miért akarja a könyvtár, ha ők nem akarják?
Valóban, a személyes megkeresés a legfontosabb, az első lépés hozzájuk. Eddig milyen kísérletek voltak, mit tettek meg? Mi sikerült, és mi nem? Milyen kapcsolat alakult ki eddig velük?

Készséggel segítek, ha tudok, (már csak azért is, mert a megyémből jött a kérés), csupán ismerni kellene a célcsoportot, és mindent, ami ehhez a munkához fontos.

Üdvözlettel, további jó munkát kívánok: Benyovszky Pál Márton, könyvtáros
Mezőberény

_______________
30-368 7568
(66-423 048)
_______________



___________________________________________________________________________

2011/11/24 Márta Palkó <marta.palko@gmail.com>
Kedves Kollégák!
Érdeklődni szeretnék, hogy kinek van tapasztalata a hátrányos helyzetű, meglehetősen zárt olvasói rétegekkel való kapcsolattartásra, a velük való kommunikációra? Sok programot tervezünk, szervezünk számunkra, de az én tapasztalatom szerint nem veszik kellő intenzitással igénybe, nem élnek az általunk biztosított  lehetőséggel. Kinek van pozitív tapasztalata? Hogyan csinálja? Szeretnék szakirodalmat is kérni/kapni. ( Azt gondolom, hogy a személyes megkereséssel lehet, de....?!)
Köszönettel:
--
Márta
Dr.Palkó Lajosné
Városi Művelődési Központ és Könyvtár
5830 Battonya, Fő u.72/a.
Tel.:68/456-090
Mobil:70/317-8061



_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist