2011. szeptember 20., kedd

Re: [KATALIST] könyvek nélküli könyvtár?

Tisztelt Lista !

 

Könyvtár ügyben, csak műkedvelő vagyok, viszont informatikusként már sok mindent láttam rendszerek és informatikai eszközök terén.

Azt hiszem nem lesz könyv nélküli könyvtár !

Véleményem szerint egy jó e-Book tulajdonképpen a könyv új formája.

Gondoljuk meg, mekkora előrelépés volt a könyvnyomtatás még a kódexekhez képest is, nemhogy a cseréptáblákhoz …

 

A digitalizálunk, vagy nem – eldőlni látszik. Természetesen digitális formában is „élni” kell a könyveknek. Na nem DVD-éken, vagy  egyéb könnyen elavuló eszközön, hanem a „felhőkben”.

Ez pl. rendkívül egyszerűvé tenné a digitális könyvtárhasználatot is.

 

Ez az én vízióm, talán nem is olyan megvalósíthatatlan !

 

Üdvözlettel:

                       

                                 Bátori József

 


From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of andras lajos roth
Sent: Tuesday, September 20, 2011 1:33 PM
To: levelező lista
Subject: Re: [KATALIST] könyvek nélküli könyvtár?

 

 

Tisztelt egybelinkelődöttek!

Üdvözlök, minden informatikust és minden könyvtárost.

Ezennel kijelentem, hogy digitális bojkott-t hirdetek minden, a papíralapú könyveket háttérbe, alagsorba, múzeumba, sárba, autodaféba kergető manifesztációval szemben. Csakazértis digitalizálok, hogy akik ma a KÖNYVTÁR temetésére készülnek, majd láthassák, érezhessék az utánam jövő generációkként a bekövetkező digitális összeomlást. Hogy hallhassák mindazok hozsannáját, akik a majd akkoriban megjelenő új "minek nevezzelek" nano/pszeudo/intravénás/hiper/szuper/neuron chippes 5-6-7D-s [...lehet variálni, folytatni, más titulusként megnevezni] információ és tárolási problémái megjelenésekor kárörvendve fognak asszisztálni a mai gyerekek által kreált több évtizedes/százados digitális "alkotmány" eltűnése mellett.

Mindezt teszem egy konzervatív, hagyományos könyvtár, hagyományos, de az újjal szemben mindig fogékony könyvtárosaként.

DIGIDEUS engem úgy segéljen!

Közel 80 000-es könyvtáramból már 232-t kínálok fel a majdani áldozati oltárra.

 

S ja, még valami... Édesapám arra tanított, hogy óvakodjak mindazoktól, akik megtalálták az igazságot. Erre, Őt is tanította valaki. (Nem tudni könyvekből-e?!) Én is erre tanítom gyermekeim és tanítványaim. (Egyelőre hagyományos könyvekből és e-book-okból egyaránt).

Talán próbáljunk meg együtt éln sok mindenki sok fajta igazságával...

 

Viszontolvasásra!

 

Róth András Lajos könyvtárôr
Haáz Rezsô Múzeum Tudományos Könyvtára
Székelyudvarhely


From: Büki Balázs <bbuki@t-online.hu>
To: katalist@listserv.niif.hu
Sent: Tuesday, 20 September 2011, 13:48
Subject: Re: [KATALIST] könyvek nélküli könyvtár?

Tisztelt Pintér László, Hegedűs György Tamás! Kedves idősebb kollégák!

Megértem szomorúságukat, dühüket, de kérem, lépjenek egy-két lépést hátrább és tekintsenek el  attól a 20-50 évtől, amit a könyvek között eltöltöttek. Tudják önök is, az információtudomány egyik alaptétele, hogy van az információ és az információnak egy hordozója és ezek elkülöníthetők egymástól. Van a könyv és van az ismeret, illetve a kultúra, ami 500 évig elsősorban a könyvben mint hordozóban manifesztálódott. De már nem. És akik ezt felismerik, azok nem hóhérok, ellenségek, a könyvtárak Búvár Kundjai, hanem ugyanúgy az ismeret és a kultúra szolgái, mint önök.

A mai értelemben vett könyvtárak meg fognak szűnni és nem azért mert Mikulás Gábor megássa a sírjukat és belelöki őket, hanem azért, mert az embereket nem fogja érdekelni a könyv (mint információhordozó). Ugyanazt a művészeti, kulturális és tudományos értéket más hordozón fogják keresni. Aztán meg a fenntartók is felismerik, hogy az olyan intézményeken sokat lehet spórolni, melyek csak könyveket tárolnak és szolgáltatnak és amik iránt az érdeklődés rohamosan csökken...

Ezért kell a könyvtári szakembereknek, könyvtárosoknak továbblépni és megkeresni a helyüket az új világban...

Az első lépés a teljes magyar nyelvű/magyar vonatkozású nyomtatott korpusz digitalizálása. Ez alapfeltétel és már sokszor volt róla szó. Ha nem csináljuk meg mi, akkor megcsinálja a Google, vagy a kalózok, vagy nem csinálja meg senki és akkor az az információ elveszik. Ez nagyon szomorú lenne.

Aztán persze szükség lesz olyan intézményekre, amelyek a nyomtatott verziókat archiválják, állagmegőrzik, és szolgáltatják egy szűk tudományos körnek, könyvtörténészeknek, papírkutatóknak. Ezeket akár könyvmúzeumoknak is nevezhetjük majd.

De 2-5 éven belül minimálisra csökken a papírkönyvek hányada a könyvkiadásban és minden könyvtár könyvmúzeummá fog válni, ha...

Ha nem képes a szakma összefogni és megegyezni a könyvkiadókkal és a szerzőkkel és nem kezd rohamosan digitálisan szolgáltatni az olvasóknak. DRM nélkül, a megjelenítő- és olvasóeszközök közötti átjárást biztosítva, stb. Elnézést a szubjektív hangért, de szánalmas látni, ahogy mindenki csak a ma hatályos törvényeket képes citálni ahelyett hogy Czupi Gyula mögé felsorakozna és döngetné a kapukat!

Visszatérve önökhöz, kedves idősebb kollégák, kérem ne felejtsék, hogy ahogy a cédula csak eszköz volt a könyv(ben található információ) visszakereséséhez, úgy a könyv is csak eszköz a benne található információhoz való hozzáféréshez és ahogy a cédulát felváltotta az adatbázisrekord, úgy - és ismét múltidőt használok - a könyvet felváltotta a szövegfájl. Ez van. Kár hadakozni és ellenkezni, csak kicsit kell körbetekinteni. Mikulás Gáboron és a KIT-en túl is van élet! Ha nem hisznek neki, nézzenek körül!

És mint ahogy a könyvnél is részletkérdés, hogy milyen vastag és milyen magas, úgy a digitális szöveg formátuma is részletkérdés. (Persze vannak esetek, amikor a részletkérdés lényegi kérdéssé vált, pl. egy raktár tervezésénél...)

A mi szolgálatunk továbbra is abban segíteni, hogy az olvasó hozzájusson az (immár digitális) információhoz. Ennek jelenleg nincsenek meg a keretei, de ha mi nem teremtjük meg, hanem helyette jogászkodunk, ellenségeskedünk és nosztalgiázunk, akkor az olvasóink fognak rosszul járni!

Büki Balázs
könyvtári informatikus

2011.09.20. 10:54 keltezéssel, Hegedűs György Tamás írta:
> Tisztelt Mikulás Gábor, Pintér László,
>
> már maga az elnevezés is nonszensz így, hívjuk akkor ezentúl Információs Központnak a könyvtárat. Részemről Pintér Lászlóval értek egyet, nem lenne szabad "elszaladnunk" a nagyon kétes jövő felé. A számítógép sok mindenre alkalmas, de nem helyettesíti a nyomtatott könyvet, s az emberi ész fontosabb, lényegesebb, mint a gép. Ha ez a jövő, nem kérek belőle. Nem véletlenül van két nemzeti könyvtárunk, amelyek az írott dokumentumok archiválására (is) hivatottak. Hiába, teljesen fölöslegesen tanultuk meg a magyar nemzeti bibliográfia teljes történetét? Érhet a konzervativizmus vádja, de szerintem a gép kiválóan alkalmas minden adminisztrációs tevékenység elvégzésére (ha éppen el nem romlik, viszont akkor ott vagyunk mi - nem gépek), és a könyv marad. Ha MÉGSEM, remélem már nem érem meg. "Kifordítva" Shakespeare-t: "Nem temetni jöttem, hanem dicsérni a könyvet...".
> Ha jóslatom nem válik be, fölöslegesnek érzem 42 évnyi munkámat.
>
> Hegedűs György Tamás
> (a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a budapesti
> Berzsenyi Dániel Gimnázium nyugdíjas dolgozója)
>
>
> _______________________________________________
> Katalist mailing list
> Katalist@listserv.niif.hu
> https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist
>

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist