2011. június 14., kedd

Re: [KATALIST] Vers és libinfo

Nagyon köszönöm Havas Katalinnak, hogy ilyen kitartó volt, Pegán Anitának pedig, hogy "feltette" a levelet a Katalistre. Ugyanazt gondolom, amit Nagy András, csak én nem mertem megírni, amit ő írt, féltem, nagyképűnek tartanak. N. A. levelének utolsó két bekezdését pedig szinte szó szerint ismételném.
Tanulság (szerintem):
1. Az Internet nem mindig megbízható (eufemizmus!)
2. A Katalist egy jó levelező lista (szerénytelenség;)
3. Ergo: a "költemény"  - Havas Katalin szavaival élve - "jószándékú, de nagyon középszerű". Nem Nagy László vers.
Üdvözlettel: P. L.

2011/6/14 Pegán Anita <pegan.anita@ogyk.hu>

Kedves Kollégák!

 

Havas Katalin írt egy levelet. Megkért, hogy továbbítsam a Katalistre. Nagyon köszönöm neki, hogy foglalkozott a témával. Sajnos a mai napig nem derült ki, hogy ki írta a verset és mi a címe. De remélem egyszer arra is fény derül.

 

Íme Katalin levele:

 

Kedves Anita,  és Kedves könyvtáros kollégák! Engedjék meg, hogy visszatérjek az állítólagos Nagy László versre. Napok óta nem hagy nyugodni, hogy hogy lehet elhinni egy jószándékú, de nagyon középszerű költeményről, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar költője írta. Azért, mert az interneten iskolaigazgatók évzáró ünnepségeken, pedagógusnapokon Nagy Lászlóra hivatkozva idézik  és tisztességes sportemeberek írják át, hogy erősítsék vele a lelküket?
Ha már nem tudjuk kideríteni az ismeretlen szerzőt, legalább zárjuk ki ezt a tévedést. Olyan ez, mint az apasági vizsgálat, azt lehet csak megtudni biztosan, hogy ki nem lehet a boldog apa. Ezért, mint öreg, idejétmúlt tájékoztató könyvtáros, akit nem hagy nyugodni egy befejeztelen ügy, utánajártam a tiszta forrásnál, Nagy László fiánál, hogy biztosan nemmel lehessen válaszolni legalább arra a kérdésre, hogy N.L. költeményéről van-e szó. Nos a következő választ kaptam, amit ezúton is köszönök és megosztom Önökkel, hogy legalább egy tévhitet eloszlathassunk.


Az elküldött sorok a költő korai köteteiben sem szerepelnek. Azok között se találhatók amiket átírva, más verselemekkel összeépítve a gyűjteményes köteteibe maga a szerző vett fel. Eddig közölt zsengéi között nem találni.

    Mit tekintsen az utókor a költő versének? Ha volt ideje a szerzőnek gondoznia a saját műveit, akkor azt, amit a szerző változtatás nélkül fölvett összegyűjtött versei közé; amit átírva vagy más verselemekkel összeépítve fölvett az összegyűjtött versei közé; amit továbbírt vagy esetleg részletében vett föl összegyűjtött versei közé; amit nem vett fel ugyan összegyűjtött versei közé, viszont pl. fiataloknak vagy gyermekeknek szóló versantológiákban folyamatosan szerepeltetett, vagy amit félretett egy még kialakítandó ciklushoz.. Azokat a verseket amelyektől a költő eltekintett, ítéletet mondott, az utókornak sem kell figyelembe venni. Miként számos zeneszerző, számos költő is átírja műveit, ezért a végleges kategória a költő életében még alakulhat, halála után azonban az tekintendő a szerző verseiről hozott végrendeletének, amivel a fentiek szerint egyáltalán volt ideje eljárni. Ebben az esetben ez megtörtént, tiszteletben kell tartani. Komoly irodalomtörténészek elemezték az életművet, ügyelve az általa kialakított rendre. A többi szempontot már nem is sorolom.

    A mellékelt sorok kívül esnek ezen a körön. A versszakokban alig akad jellemző motívum, a ritmika zavarodott, következetlen, az sem jellemző. Lehet, hogy valaki másolta valahonnan ezt a néhány sort és egy buzgómócsing fűzfapoéta használta a költő nevét holmi brigádnaplóban. Bizonyos elvetemült klasszikusok már a nyugatosok idején megtették egymással, hogy rossz tréfaként fércművet küldtek a másik nevében a szerkesztőségekbe. Ráadásul a 40-es, 50-es években mások is próbálkoztak ezen a néven, csak a hatvanas években koptak le a név-riválisok. 

    Az internet nem tekinthető hiteles forrásnak, esetünkben egy kivétel van a PIM honlapja, de az is alakul. Az elküldött sorok idegenek. Üdvözlettel Nagy András


_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist




--
Pintér László
Honlap: http://www.csorbagyozo.hu