2011. április 11., hétfő

[KATALIST] könyvkonnektor

Tisztelt Kollégák,

szeretném figyelmükbe ajánlani ezt az e-book kérdéskörrel foglalkozó oldalt.

Szakkönyveknél megszokott forma az USA-ban, más országokban, hogy magának az írásműnek, a nyomtatott könyvnek saját weboldala van.  A könyvfesztiválra időzített e-book kalauz (Kossuth Kiadó) megjelenését most itthon is, talán elsőként, összekötötte a szerző, Kerekes Pál, a könyv portáljának beindításával.

A könyv konnektál, összeköt, ebből indult ki a web-oldal névadása. Végül könyvkonnektor lett az elnevezés, kicsit utalva az elektronikus könyv témakörre. A weblap bemutatja a könyv történetét, ismerteti az előző kiadásról megjelent recenziókat. Élőbb téma a könyvhöz érkezett javítási javaslatok, és az ezzel kapcsolatos szerzői korrekciók publikálása.

Külön rovatot képez a helyhiány vagy más okból (pl. a téma akkori kiforratlansága) elmaradt részek kihelyezése. A „Meglepi” blokkban hetente változóan más könyvrészlet kerül ki az oldalra, másolhatóan, szabadon hozzáférhetően. Ez kiszámíthatatlanul működik, nem cél a tudatos információ-nyújtás. A részletek bemutatása a könyv szellemiségét, tartalmi koncentrációját kívánja érzékeltetni.

A könyvkonnektor blog-eleme a napi e-könyves életbe nyújt bepillantást. Az első bejegyzések az e-könyv etikettjével, hazai és külföldi eseményeivel foglalkoznak. Kiemelt mondatok, folytonosan változó e-könyves idézetek futnak. A Bútorkönyv, a Biblioszaurusz bejegyzések nem kerülik a konfliktusokat.

A blog része az „e-könyv ellenálló” fejezet is. Itt középpontba kerülnek olyan irodalmi műfajok, amelyek egyelőre nem jeleníthetők meg egyáltalán vagy csak hiányosan az e-könyv-olvasón. Például a képvers, a performansz, vagy éppen a számítógéppel generált, programozott literatúrák, mint a versgenerátor.

Az oldal elérhetősége: www.konyvkonnektor.hu

A könyv adatai: Kerekes Pál: e-book kalauz. Az elektronikus könyv kisenciklopédiája. Budapest, Kossuth Kiadó, 2011. 200 old. ISBN: 978-963-09-6667-2

Nagyon köszönöm a véleményeket, segítő gondolatokat előre is, hiszen valami újról van szó, még nem alakultak ki a megszokottságok.

Kerekes Pál