2011. március 28., hétfő

[KATALIST] könyvtári turizmus, MR1

Kedves Kollégák!

A Kossuth Rádió ma reggeli "180 perc" c. műsorában blokkot lehetett hallani egyes magyar könyvtárakról.

A riporteri alapkérdés az volt, hogy nőtt-e a könyvtárak iránti érdeklődés a pénzügyi válság okán?
A választ a Baranya, Somogy, Hajdu-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyei könyvtár példáján keresztül keresték a műsor készítői.

Európában egyedülálló megoldásként említette Gungl László tudósító a pécsi Tudásközpontot, amely a megyei könyvtár és az egyetemi könyvtár integrációjából született. Az új létesítményt két hónap alatt több ezren keresték fel, így szinte "könyvtári turizmusról" lehet beszélni. Remélni lehet, hogy a modern építészeti-könyvtári high tech megoldások iránt érdeklődők nem csak  látogatók maradnak, hanem visszatérő olvasókká is válnak. 

Nagy Gábor a Kaposvári Megyei és Városi Könyvtár gyarapodó anyagi gondjairól szólt: hét-nyolcszáz kötetnyivel kevesebb új könyvet szerezhetnek be idén, s   szombatonként is zárva kell tartsanak - miközben az olvasói igények nem csökkennek. A könyvtárról szólva megemlítették az átszervezési kísérletet, amely eredményeként több közgyűjtemény összevonásán gondolkoztak (a fenntartók, de ez a műsorból nem tűnt ki), és az egyetemi könyvtárral való együttműködés is felmerült.

Debrecenben a megyei könyvtár az év elején több hetes zárva tartással próbálta üzemeltetési költségeit csökkenteni. A kényszer-szülte akció oda vezetett, hogy az olvasók a megyei könyvtártól átpártoltak a szolgáltatásait folyamatosan fenntartó városi könyvtárhoz. Utóbbi változatlanul növelni képes a használói érdeklődést.

A Győrben működő megyei könyvtár napi forgalma hat-hétszáz fős. Közel félmilliós dokumentumállományán kívül a könyvtárközi kölcsönzéssel szolgáltatott művek forgalma is jelentősen nőtt. A megye könyvtárainak közös katalógusa rövidesen kereshető lesz.
  
A koránkelők figyelmébe ajánlom a Kossuth Rádió holnap reggeli "Hajnaltáj" c. műsorát, ahol szintén hírek hangzanak el a magyar könyvtárakról.


Üdvözlettel:

Haraszti Katalin
IFLA-HUN moderátor