2011. március 11., péntek

[KATALIST] konyvtari 'nagykovetek' kepzese

Kedves Kollégák,

a hazai könyvtárakban dolgoznak közmunkások, akik egyszerűbb feladatok ellátásában segíthetik az intézményt. További, kevéssé szem előtt tartott hatás, hogy ők hidat képezhetnek olyanok felé, akik még nem könyvtárhasználók - növelve ezáltal az állomány helyett a használók táborát.
A KIT legutóbbi galériájában http://kithirlevel.hu/index.php?kh=konyvtari_konferenciatermek_galeria könyvtári konferenciatermeket mutatunk a pécsi Tudásközpontból, a nyíregyházi megyei könyvtárból, a Savaria Egyetemi központból és a Kawaguchiko Általános Művelődési Központból. Az utóbbiban éppen könyvtári diáksegítők konferencia zajlik. A japán diákok az iskolában tanterv szerint önként választott munkát is végeznek (pl. segítség a büfében, az iskola kertjének rendben tartása, vagy éppen segítség a könyvtárban). Az utóbbiak - a kép tanúsága szerint - még regionális konferencián (Omiya prefektúra) meg is mérettetik tudásukat, okosítják egymást. Az iskolai könyvtárnak tehát van lehetősége arra, hogy a segítségszerzésen túl perspektivikusan könyvtári "nagyköveteket" képezzen. 
 
A következő KIT-galériákban könyvtári kutatófülkéket illetve büféket, könyvtári arculatokat igyekszünk bemutatni. Eddigi képküldőinknek köszönjük a segítséget, és a megadott témákban - illetve egyeztetés után továbbiakban - köszönettel fogadunk jó minőségű fotókat, illetve hozzájuk egy-két mondatos olvasható, helyi jellegzetességgel, hangsúlyosan a ráfordítás és kihasználtság adatait. 
 
Üdvözlettel,
W. Kovács Ágnes
KIT-szerkesztő