2010. szeptember 23., csütörtök

Re: [KATALIST] Médiafigyelem másképp :-)

Kedves Lista,

 

Adalék a Szabó Ervin vitához, Elekes Istvántól.

 

http://pocakosgondok.blogspot.com/2010/09/hol-van-kethly-hol-van-carnegie-hol.html

 

 

„Az egy hetes Nemzeti hogyishívják Alapítvánnyal egyelőre nem kellene komolyan foglalkozni,”

 

Velük talán nem, de Szőcs Géza, a kulturális államtitkár e témával kapcsolatos kijelentései nem hagyhatók figyelmen kívül.

 

Csabai Károly levelével kapcsolatban nekem az jutott eszembe, húsz év múlva vajon hány mai közéleti személyiséget lehetne diszkriminálni, aki valamikori nézetei, vagy a szocializmusban játszott szerepe miatt folt esett makulátlan becsületén?

 

Vagy ezek bűnei megbocsáttatnak majd, mert úgymond „megtértek”?

 

Mindezeket persze csupán költői kérdésnek (és magángondolatoknak)szántam.

 

üdvözlettel:

 

Tüske Zsófia

 

 

 

 

From: katalist-bounces@listserv.niif.hu [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of András Cseh
Sent: Thursday, September 23, 2010 2:30 AM
To: Katalist@listserv.niif.hu
Subject: [KATALIST] Médiafigyelem másképp :-)

 

Kedves Lista Tagok!

Csiszár László ötletéről szeretnék érdeklődni, hogy könyvtári vezetők, vagy akár az FSZEK vezetéséből, bárki kereste-e meg a médiát vagy pont fordítva?

Kérem cáfoljanak meg, de a kereskedelmi csatornák, országos napilapok, ritkán szoktak kulturális intézményekkel, főképpen könyvtárakkal foglalkozni...az Alapítványnak köszönhetően ügyesen a hazai könyvtárügyet lehetne népszerűsíteni. Vétek lenne kihagyni ezt a nagy lehetőséget. Csiszár Lászlót csak azzal egészíteném ki, hogy Szabó Ervinen kívül a többi nagy előd munkásságát is meg lehetne ismertetni, hogy mit tettek ezért a szakmáért, ezt ajándékba csomagolva a könyvtárak XXI. századi szerepével, a legfontosabb TÁMOP, TIOP  pályázatok bemutatásával :-).

Nagyon nagy volna azt gondolom sok helyen a mély döbbenet, ha  pl.: egy reggel felkelve a Mokka című műsorban az MKE elnöke vagy az FSZEK főigazgatója olyan fontos projektek megvalósulásáról beszélne, amik országos szintűek.

Az egy hetes Nemzeti hogyishívják Alapítvánnyal egyelőre nem kellene komolyan foglalkozni, így is kaptak elég média figyelmet, most már mi jövünk :-D.
Történész könyvtárosként olyan rossz a név memóriám...nem lehetne Acsády Ignácz Történetkutató Alapítványra (Acsády életrajzírója volt Széchy Máriának nádor Wesselényi Ferenc hitvesének) hivatalosan átnevezni, vagy legalábbis a kedves olvasókat meg kellene szavaztatni erről az ötletről..., ők vajon milyen nevet választanának a mostani kimondhatatlan helyett, amely ráadásul még filozofikus is?

Szerény javaslataim között lenne a Bethlen Farkas vagy B. János, Kemény János. Kérném az Önök javaslatait, hátha Vincze Gábor a NKTA vezetője a továbbiakban is a segítségünket kérje vagy segítsünk mi neki, hogy könnyebben tudjon nevet keresztelni, azt vitára bocsátani.

 Ajánlanám figyelmébe kezdetnek Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt magyarországi könyvtárosi tevékenységének kutatását, ahogy cikkében fogalmaz
a kétarcú Casanova munkásságának azzal a részével kíván foglalkozni, ami azt világítaná meg, hogy ő a bohém élet és ezzel az ifjúság erkölcstelenségének szellemi előfutára. Ez azért fontos, mert a könyvtárak, így  el tudják dönteni, szeretnék-e intézményüket átneveztetni Casanova nevére. Nyilván előtte politikailag kell fontos döntést hozni, hogy  Casanova kalandos élete és az általa szeretett 143 hölgy  nem okozna-e megbotránkoztatást társadalmilag, és utána jönne csak a szakmai múlt, miután átment a rostán.

Ha Casanova nevére lesz átkeresztelve egy magyarországi könyvtár, az csak a véletlen műve és nem az itt leírtak következménye. A Casanováról való történet, minden egyes része fikció, mivel hazai vonatkozású könyvtári tevékenységéről nem tudni. ------>

------->"Nem azt szeretnék, hogy máról holnapra megváltoztassák a Szabó Ervin Könyvtár nevét, hanem hogy vitát lehessen folytatni a névadó politikai karrierjéről, munkásságáról."

http://tortenelemportal.hu/2010/09/vincze-gabor-nem-lovunk-ki-senkit/

Üdvözlettel:
Cseh András
A Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetségének (Kecskeméti Civil Központ) könyvtárosa