2010. szeptember 27., hétfő

[KATALIST] A tartalmi feltaras termeszetes nyelven alapulo eszkozei - Akkr.tovabbkepzes

Tisztelt Kollégák,
 
a Könyvtári Intézet (akkreditációs lajtsromszám AL-1919, felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0258-04) 2010 őszére 
újra meghirdeti 60 órás akkreditált továbbképzési programját A tartalmi feltárás természetes nyelven alapuló eszközei  (PLP 811) címmel.
 
A tanfolyam időpontja: 2010. november 2- 5., 18-19., 25-26.
jelentkezési határidő: 2010. október 19.
 
Részvételi díj: 50.000,- Ft
 
A tanfolyam 60 órás, 4x1 + 2x2 napos, a könyvtárosok hétéves kötelező 
továbbképzési tervébe felvehető.
 
Kérjük, a tanfolyam leírásánál http://www.ki.oszk.hu/107/tanf2/egykepzes_2.php?mit=23 található ikonra kattintva töltse ki a jelentkezési űrlapot. 
Ezután e-mailben kapja meg azt a letölthető pdf formátumú jelentkezési lapot, amely a már előzőleg kitöltött adatokat tartalmazza. 
Kérjük, hogy ezt kinyomtatva, aláírva postai úton jutassa el a Könyvtári Intézet Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztály címére (1827 Budapest, Budavári Palota F. épület).
 
További információ: Aigner Edit; tel: 06-1 4878-643; 
e-mail: aigner@oszk.hu
 
A tanfolyam leírása:
A program célja az osztályozás és indexelés területén szerzett alapismeretekre támaszkodva a korszerű, tartalomfeltáró rendszerek, 
valamint a tartalmi feltárás természetes nyelven alapuló (információkereső–nyelvi) eszközeinek (tárgyi kifejezés: tárgyszó, deszkriptor, 
nemdeszkriptor; reláció, tárgyszórendszer, tezaurusz) használatának elmélyítése; a szakterület új eredményeinek közvetítése, a gyakorlati készségek megerősítése, 
a hallgatók felkészítése a szövegek, dokumentumok tartalmi feltárására és hatékony visszakeresésére, valamint e folyamatok szervezésére (esetleg fejlesztésére és kutatására). 
Az elméleti ismereteket megalapozó előadások mellett a gyakorlati órák az egyes osztályozási és indexelési eljárások alkalmazását mélyítik el. 
A résztvevők a Relex adatbáziskezelő használatával elsajátítják a tezauruszokban végzendő kereső célú navigáció, továbbá a tezaurusz-szerkesztés elvét és módszerét.
 
Üdvözlettel:
 
Aigner Edit
Könyvtári Intézet
Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztály
aigner@oszk.hu
+36/1- 4878-643