2010. szeptember 22., szerda

[KATALIST] Szőkefalvi-Nagy Zoltán

Kedves Kollegák!

Az Eszterházy Károly Főiskola Líceum Kiadója elhatározta, hogy az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum „Tudós tanárok – Tanár tudósok" nevelés-történeti sorozatához kapcsolódva, 2010-tól új sorozatot indít, megjelenteti híres tanárainak életét és munkás-ságát. A sorozatszerkesztő, Jáki László neveléstörténész koncepcióját megtartva, elkészült hát az első, egri kötet.

Szőkefalvi-Nagy Zoltán(Kolozsvár, 1916. március 9. – Eger, 1980. november 8.) okleveles természetrajz-vegytan szakos tanár, a kémiai tudományok kandidátusa, a hazai kémiatörténeti kutatások egyik megalapozója, 1952-től 1980-ig volt a főiskolánk tanára. Az egykori Oktatási Minisztérium, 1952. október 1-i hatállyal nevezte ki tanszékvezető docensnek, a Kémiai Tanszékre. Kémiatörténeti kutatásainak kiteljesedését azonban minden bizonnyal, annak köszönhetjük, hogy tanszékvezetői beosztásából 1960. október 15-i hatállyal – a korra jellemzően – ugyanaz a párthatalom mentette fel méltánytalanul, amelyik egykor megbízta a kiváló képességű, polgári kötődésű tanárt.
Tudományos munkásságát számos könyv, főiskolai jegyzet, s mintegy 200 tudományos és ismeretterjesztő közlemény fémjelzi. Tudománytörténeti munkájának elismeréseként a Nemzetközi Tudomány-történeti Társaság tagjának, a Tudomány-történeti Akadémia pedig, levelező tagjának választotta.

A Szőkefalvi-Nagy Zoltánról készült könyv Szecskó Károly gondos munkája, aki a kötetbe a neves tanár-tudósról kiváló, összegző-értékelő tanulmányt írt, reprezentatív szöveggyűjteményt válogatott, és összeállította a személyi és életrajzi bibliográfiát is.

Megrendelhető az Eszterházy Károly Főiskola LÍCEUM KIADÓ-jától: http://kiado.ektf.hu/?page=order

Dr. Nádasi András Ph.D.
egyetemi docens, Eszterházy Károly Főiskola

Postacím: 1363 Budapest, Pf. 49.
Skype: Hundidac
e-mail: nadasia@ofi.hu

Mielőtt kinyomtatná ezt az e-mailt, kérjük, gondoljon környezetére!
Before printing this e-mail, please consider environment protection!

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist