2010. szeptember 30., csütörtök

[KATALIST] olvasás a neten

Én így értelmezem (s ez is csak egy vélemény a sok közül):
A latin mondás „Navigare necesse est, vivere non est necesse!" ma már átírható és át is kell írni: „Navigare et vivere necesse sunt" formára!
Navigálni (hajózni), netán szörfözni ma is pont úgy kell a digitális galaxisban, mint egykoron a hieroglifák, az ékírás világában, majd a Gutenberg galaxisban. Avagy értő olvasásra volt/van szükség úgy a papíralapú, mint a digitális (bármely típusú) információ megfejtésében, megértésében, alkalmazásában, továbbfejlesztésében. Hisz gondoljunk bele: ez az értő olvasás vezetett oda, hogy ma (21. sz hajnalán) egyáltalán erről (ilyesmiről) beszélhetünk. Ne a múltat féltsük, ne a jelent óvjuk, inkább a jövőt alapozzuk meg! A múlt fölött csak siránkozhatunk, jelenünket így vagy úgy csak megéljük, a jövőnknek kell jó magágyat vetnünk.
Ne azon vitatkozzunk, hogy melyiknek van helye a Nap alatt, hisz ez a kérdés már avítt. Egyre inkább úgy néz ki, hogy steril vitát generálunk. Erre a kérdésre kereshetünk, megfogalmazhatunk, indulatmentes vagy feltarajozott kakaskodó válaszokat, véleményeket, gyárthatunk elméleteket. Ítélkezhetünk, vagdalkozhatunk, vádaskodhatunk, gyönyörű vád/védbeszédeket írhatunk. Egy bíztos: nem mi fogjuk eldönteni a kérdést. Valahogy pont úgy, minta nyelv, ez is járja és fogja járni a maga útját minden pro vagy kontra elmélet mellett.
Az együttélés, az egymás mellett élés szükségességét és technikáját, mindegyik mindenkori hasznát, építő jellegű részét domborítsuk ki. Magyarázzuk meg a gyors (de mindenképp több forrásból leellenőrízendő) információhoz való jutás előnyét, de ezen (s így nyert) információ elsajátításának szükségszerűségét, hogy élő aktív tudássá lehessen, hisz csak így tudunk továbbra is értő és alkalmazó olvasóvá válni (megmaradni). Tanuljunk meg célirányosan keresni és tudatosan válogatni az információ özönben! Ezt tanítsuk diáknak és tanárnak egyaránt!
S a végén említsük meg, hogy a Google nem hiába digitalizál: ma még mindig több az információ papíron, mint PC-kön. S azt is, hogy a papír nemcsak tűzgyújtásra jó!

Bocs, hogy szóltam!
Róth András Lajos,
Székelyudvarhely