2010. június 11., péntek

Re: [KATALIST] Olvasnivalo

Tisztelt Lista, azt hiszem, némi kiegészítés szükséges előző levelemhez, de először Gondos Gábor kérdéséhez: elsősorban a majdnem minden évben változó könyvtári statisztikáknak "köszönhetően" esetleg tényleg csak becsülhető a selejtezett kötetek száma. Én nem merném megtenni, hogy megbecsüljem.
Másodszor a kiegészítés: valóban, az itt leírt ötletek mind megszívlelendők lehetnek: ajánljuk fel, áruljuk olcsón a könyveket, találjuk ki, mit lehetne velük csinálni, hogy ne kelljen kidobni őket. Csak legyen aki elvégzi a papírmunkát, adminisztrációt, szállítást. És még az is kérdés: milyen könyvekről van szó: érdemes-e egyáltalán felajánlani azokat valakinek?  Mondjuk egy műszaki könyvtár 20 éves Windows 3.0 kézikönyve (jó sok példány volt belőle) kinek kellene?
Továbbá a gond szerintem úgyis megoldódik hamarosan (ha már meg nem oldódott:( Azt a rengeteg szakszervezeti és pártkiadványt, amit a könyvtárakra erőltettek (15-10-5 példányt könyvtáranként, így csökkenő mértékben, ahogyan mindig gyengébb lett a szocialista gazdaság) mostanáig nagyobbrészt már úgyis leselejtezték(tük), azóta meg az egyre csökkenő beszerzési keretekből legfeljebb egy-egy példányt lehet beszerezni könyvtáranként, folyton "racionalizálni" (értsd akár úgy: mérsékelni, a végletekig csökkenteni) kell(ett) a beszerzést. Tehát most már nincsen annyi "fölösleges" könyv. Inkább valóban kapkodni kell minden példányért.
Csak, hogy értsük a probléma lényegét és az általam írt magas számot (fiatal könyvtárosok különben még valami modern könyvmegsemmisítő brigádnak gondolnák az "öregeket"): 1974-ben Baranyában 132 szakszervezeti könyvtár volt, százezresnél jóval nagyobb kötetszámmal. Ma egy "darab" van talán. 1976-ban 34 v. 35 letéti könyvtára volt a Városi Könyvtárnak. Mostanra, a Csorba Győző Megyei Könyvtárral történt összevonás után a "városi" könyvtárnak maradt négy gyerekkönyvtára, meg kettő felnőtt. Ha jól számolom. A megszűnt könyvtárak száma is százas nagyságrendű, innen a selejtezések óriási száma.
A mai problémák már természetesen mások. Ld. fent.
Üdv: P. L.

2010. június 11. 11:29 Gondos Gábor írta, <ggondos@oszk.hu>:
Kedves Kollégák!

Egyébként becsülhető, hogy országos szinten hány könyvet selejteznek a
könyvtárak?
S ezek simán konténerekbe kerülnek, vagy szelektív papírgyűjtőkbe?

Régen egy kis könyvtárban olyat is láttam, hogy ezeket a könyveket
kirakták egy asztalra a köynvtár bejáratában és pár forintért meg lehetett
őket venni.

üdvözlettel

Gondos G.




--
Pintér László