2010. február 2., kedd

[KATALIST] Levél a miniszter úrnak

Kedves Kollégák!

2009. december 23-án levelet írtam Hiller miniszter úrnak. Az volt a szándékom, hogy mindannyiunk okulására ezen a szakmai listán közzéteszem a válasszal együtt. Ennek megfelelően a hivatalos levelezésben szokásos 30 napot megvártam (az ünnepekre tekintettel némi ráhagyással). Válasz (eddig) nem érkezett. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a levél egymagában is érdeklődésre tarthat számot, ezért így is közlöm. Amennyiben kapok választ, azonnal küldöm azt is.

Íme, tehát a levél:

Hiller István

miniszter

Oktatási és Kulturális Minisztérium

1055 Budapest, Szalay u. 10-14.

 

 

 

Tisztelt Miniszter Úr!

 

 

 

Alulírott Csabay Károly, mint a TIOP-1.2.3/09/1 pályázat egyik pályázó konzorciumának pro­jekt­menedzsere fordulok Önhöz, mert a pályázatot elbíráló OKMT az Ön minisztériumának fel­ügyelete alá tartozik. A pályázó konzorcium Mezőberény, Dévaványa, Szeghalom és Vész­tő városi könyvtáraiból áll, az úgynevezett főkedvezményezett a mezőberényi könyvtár.

 

A pályázatot a kiírásnak megfelelően benyújtottuk, csatolva azt a konzorciumi szerződést, amely felhatalmazza a mezőberényi könyvtárat a pályázat benyújtására. Ennek megfelelően a part­nerek nevében is a mezőberényi könyvtár írt alá — természetesen cégszerűen. Az OKMT ezt a benyújtást visszadobta azzal, hogy mindenütt a főkedvezményezett írt alá, és ez formai hiba.

 

Az érthető elképedés ellenére megfogadtam a Minisztérium munkatársának tanácsát: vissza kell kérni az anyagot, és a projektadatlapot a megfelelő személyekkel aláíratva újra be kell nyúj­tani. Az OKMT ugyanakkor nem volt hajlandó a pályázati anyagot visszaküldeni. Erre az ere­deti mellékletek újraküldése miatt volt szükség. Ez teljesen érthetetlen, mert ha a pályázat ki­elégítő biztonsággal utazott Mezőberényből Budapestre postai úton, akkor visszafelé ez mi­ért nem lehetséges. Nos, az OKMT az anyagot csak személyesen adja ki. Hogy magam vagy va­lamelyik munkatársam Budapestre utazzon, arra a létszámhelyzet nem adott lehetőséget. Meg­hatalmazást írtam tehát 85-éves édesapámnak, aki ingyen utazik, és ő a pályázati anyagot el­hozta Mezőberénybe. Fontos: a visszaadott pályázati anyagban egy db CD volt! (A be­nyúj­tás­kor 2 db-ot mellékeltünk a kiírásnak megfelelően.)

 

Megtörtént az újrabenyújtás immár a megfelelő helyen a megfelelő személyekkel aláírva. A mel­lékleteken nem változtattam semmit, értelemszerűen az egy db CD-t hagytam a cso­mag­ban, hiszen a másik úgyis az OKMT-nél van. Erre a benyújtásra azt a választ kaptuk, hogy mi­vel csak egy CD-t küldtünk, elutasították a pályázatot.

 

Tisztelt Miniszter Úr! Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a bejelentést magánemberként te­szem, nem azért, mert szerepelek benne, ha csak hallottam volna az esetről, akkor is meg­ten­ném. Ezt a fajta eljárást packázásnak hívják, és megengedhetetlen.

 

Természetesen örülnék, ha az OKMT a pályázatot befogadná, de azt is megértem, ha erre a tör­téntek után nincs lehetőség. Arra azonban kérem Miniszter Urat, szíveskedjék az esetet ki­vizs­gáltatni, és a vizsgálat eredményéről engem tájékoztatni.

 

 

 

Köszönettel

 

 

 

Mezőberény, 2009. december 23.

 

 

 

Csabay Károly

könyvtáros, osztályvezető

OPSKK Könyvtára

5650 Mezőberény, Fő út 4.