2014. augusztus 13., szerda

[KATALIST] TAN Maryam Mirzakhani dija kapcsan

Kedves Kollégák!

      Egy új név, melyet talán érmes lesz megtanulni. A matematikát eddig (magasabb szinten) csak kis számban művelték nők. Lehet, hogy fordulni látszik a helyzet? 
Kellenének példaképek a honi ifjabb könyvtárlátogatók számára is!

     Ráadásul egy fiatal iráni kapta meg most nőként első ízben a rangos Fields-érmet. Posztgraduális tanulmányait természetesen az Amerikai Egyesült Államokban végezte, tudományos pályáját is ott folytatja.
    Tehetséggondozás vagy agyelszívás? Is-is.
Szülőhazájában ez a tudós hölgy sem biztos, hogy minden tekintetben ki tudott volna teljesedni, noha egy több ezer éves magaskultúra talaján nevelkedett.

     A XIX. századig még amerikaiak jártak felzárkózni európai egyetemekre. A XX. század első harmada körül változott a helyzet. Ekkortól Amerika úgy látszik   - emberbaráti módon - még inkább élt az új lehetőséggel. Jó befektetésnek is tekintette, hogy felvilágosult módon szponzorálja a nácik, bolsevikok, fundamentalisták által fenyegetett, háttérbe szorított tudósok működését.

      Vagy újabban sokszor csak lehetőséget biztosít a hazájukban nehéz anyagi körülmények közt küszködő európaiaknak és szorgalmas ázsiaiknak. A nők előtt is jobban kinyílt már (arrafelé) a tudományos pálya.
     Nem utolsó sorban a kutatóegyetemekre sem sajnálják annyira az adófizetők pénzét.
 Megteremtik az infrastrukturális, pl. könyvtári feltételeket.
És a meggazdagodott amerikaiak jelentős része - a kialakult éthosz szerint - nagy összeggel rendszeresen támogatja (legalább) egykori iskoláit.

Üdvözlettel:
NpL