2014. július 17., csütörtök

[KATALIST] PTE biblioterápia szak jelentkezés

Tisztelt Kollégák!

A Pécsi Tudományegyetem FEEK Könyvtár- és Információtudományi Intézete ismét felvételt hirdet nagysikerű biblioterápia szakjára.

A jelentkezési határidő 2014. szeptember 1.

A részletes tá jékoztatót és a jelentkezési lapot itt érik el: http://feek.pte.hu/feek_pte_hu_Biblioterapeuta

 

A szakirányú továbbképzés hivatalos megnevezése: biblioterápia szakirányú továbbképzési szak (OH eng.szám: OH-FHF/2137-2/2009; nyilv.tart. szám: FF/2405-3/2013 és FF/2405-4/2013).

A megszerzett szakképzettség egyetemi oklevélben történő megnevezése: biblioterapeuta.

 

A képzési program 4 féléves, 395 órás, 120 kredites, s a tanult tárgyak négy fő modulba oszthatóak. A tárgyak részletes bontását lásd a szakleírás hálótervében: http://feek.pte.hu/hu/feek_pte_hu_Biblioterapia

Sajátélmény modul: A hallgatók intenzív sajátélményű önismereti csoportokon vesznek részt, az első két félév során 50-50, összesen 100 órában. A modul programja a Dinamikus Rövidterápiás Egyesület és Alkotó Műhely pszichoterapeutáinak vezetésével valósul meg. A program elvégzésével a hallgatók képessé válnak a pszichoterápiás folyamatban a saját lélektani működés és a fejlődési-változási folyamat megértésére, átélésére, ami a biblioterápiás munka egyik legfontosabb alapja.

Alapozó modul: A hallgatók a modul elvégzésével olyan irodalomtudományi, esztétikai, pszichológiai, pszichiátriai, pedagógiai és művészetterápiás alapismereteket szereznek, amelyek biztosítják a biblioterápiás gyakorlat végzéséhez szükséges alapvető elméleti felkészültséget, a helyzetek, problémák, hatások, reakciók helyes felismeréséhez, kezeléséhez, értékeléséhez szükséges háttértudást.

Módszerspecifikus modul: A modulban a hallgatók elméleti előadások és módszertani szemin E1riumok során megismerik a biblioterápiás foglalkozásaikon hasznosítható elméleteket és gyakorlati személyiség- és közösségfejlesztő technikákat. Előadásokat hallgatnak a különböző terepeken és célcsoportokkal végzett biblioterápiás munka sajátosságairól, lehetőségeiről, eredményeiről, s lehetőségük nyílik helyzetgyakorlatok, valamint a Magyar Irodalomterápiás Társaság biblioterapeutáinak vezetésével hospitálások során saját benyomásokat is szerezni minderről.

Gyakorlati modul: A tanultak gyakorlására a hallgatók először védett közegben, egymásnak tartanak csoportfogla lkozásokat oktatói részvétel mellett. A foglalkozásokat esetmegbeszélés követi, amikor a csoporton történtek megbeszélésével, elemzésével a hallgatók közvetlen értékelő visszajelzéseket kapnak csoportvezetésük minőségéről és hatásairól, ami segíti őket egy hatékony csoportvezetési gyakorlat kialakításában.

Végül a hallgatók egy alapvégzettségüknek, kompetenciájuknak megfelelő, szabadon választott terepen és célcsoporttal, mentorálás és kötelező szupervízió mellett önálló csoportvezetési gyakorlatot végeznek. A gyakorlat tapasztalatait, felmerülő nehézségeit és mindenkit érintő, széles körben tanulságul szolgáló kérdéseit a ha llgatók és a vezető oktató csoportos szupervízión tárgyalja meg. A képzést a benyújtott szakdolgozat zárja.

 

Jelenleg csak a pécsi képzési helyszínünkre fogadunk jelentkezéseket (mivel a budapesti kapacitásunk 17 fővel pillanatnyilag telített).

 

További információ kérhető a szakfele lőstől: beres.judit@feek.pte.hu

 

Üdvözlettel,

 

dr. Varga Katalin, PhD

intézetigazgató

 

dr. Béres Judit, PhD

egyetemi adjunktus, szakfelelős