2018. július 26., csütörtök

[KATALIST] tudomanyos teljesitmenyek merese es az allami tamogatas


Tisztelt Listaolvasók!

       A mostani kutatásfinanszírozási kötélhúzás egyik újabb epizódja az Állami Számvevőszék elnökének nyílt levele az MTA főtitkárának legutóbbi interjújára.  Egyébként mindkettő közgazdász, de más látókörrel.
       Nekem a vita olyasmiről is szól, hogy a tudományos és művészeti teljesítményt hogyan szükséges és lehet rövid távon mérni felsőbb politikai döntéshozatal, forráselosztás céljára . (Vagy reálisabb helyzetképek csak a kutatói közösségeken belülről, lassacskán rajzolódhatnak-e ki?)
       A tudományt csak a gazdaság részeként tekintheti-e, és ennek megfelelő kritériumok szerint értékelheti egy ország vezetése?  Vagy más tágabb civilizációs, kulturális, hosszabb távú összefüggésekben is kellene nézni? Úgy sejtem, hogy a versenyképesség piaci, gazdasági fogalom, bár sajnos nem értek hozzá. De talán egyéb kritériumokat is föl lehetne állítani, pl. tudás keletkezésének nemzetközi összevetésére.
       A könyvtárosok egy része a publikációk mennyiségi számbavételével és formai rendezésével próbál hozzájárulni a tudományos teljesítmények összehasonlíthatóságához. (A "hatékonyság" számomra továbbra is rettentően homályos fogalom, mely esetenként önkényes döntésekhez is alapot adhat.)
NpL