2018. június 1., péntek

[KATALIST] Mi az Archívummal vagyunk. És ti?


Mi az Archívummal vagyunk. És ti?

„A cselekedni akaró embernek a cselekvési lehetősége természetesen nem óriási nagy. Viszont nem létezik olyan idő, ahol valamit csinálni ne lehetne." (Lukács György)

Május 24-én az utolsó, huszonnyolc éve ott dolgozó munkatársat kitiltották az MTA Lukács Archívumból. A kutatás felszámolása és a kéziratok elszállítása után ezzel a döntéssel az egyetlen világhírű magyar filozófus 1972 óta működő archívumát zárja be az Magyar Tudományos Akadémia – saját könyvtárának vezényletével – a korábbi nemzetközi és hazai tiltakozás ellenére. A zárak lecserélésével nemzetközi érdeklődést és kutatókat vonzó helyként az Archívum megszűnt.

Az Archívum megmentésére alakult Lukács Archívum Nemzetközi Alapítvány még küzd a filozófus hagyatékának egyben tartásáért – a siker minimális reményével. Mellettük állunk miis, akik kutatásaink során élveztük az Archívum segítségét és támogatását, akik hozzáférhettünk az ott őrzött nyomtatott és kéziratos anyagokhoz, akiknek elkerülhetetlenül szükségünk van a jövőben is erre vagy akik nagyra tartjuk azoknak a tudósoknak a munkáját, akiknek lehetőségük volt az Archívummal kapcsolatban állni.

Ismételten felszólítjuk ezért az MTA és könyvtára felelős vezetőit, hogy vonják vissza döntésüket, amely nem csupán ellehetetlenítené, de felmérhetetlen károkat is okozna a kutatásnak.

Juttasd el ezt a tiltakozást minél több szervezethez és/vagy magánszemélyhez, mivel több tiltakozásra talán már lehetőség sem lesz, tekintve, hogy az Archívum gyakorlatilag a teljes megszűnés határát érte el! A csatlakozási szándékot a muvesz.felelos.szolidaris@gmail.com mailcímre küldött üzenettel tudjátok jelezni. Az aláírók listáját folyamatosan bővítjük.

Tisztelettel,
Tóth Károly