2018. június 14., csütörtök

[KATALIST] Magyar folyóiratok hivatkozási stílusai - Zoteróra

Kedves Kollégák!

Ismeretes, hogy a weben elérhető bibliográfiai adatokat (leíró metaadatokat) praktikus alkalmazásokkal fel lehet használni az irodalomgyűjtéshez, a saját írásmű (dolgozat) hivatkozásainak elkészítéséhez, automatizáltan megformázott bibliográfia legenerálásához, beillesztéséhez a dolgozatba. Saját házi adatbázis alakítható ki webről letöltött adatgyűjtéssel vagy kézi szerkesztéssel. A tételekhez ugyanígy csatolhatók a teljes dokumentumok. Címkézés, jegyzetelés, adatkapcsolatok kezelhetők, doi, ISBN és más azonosító-alapú metaadat-felderítés és letöltés folyamata vezérelhető. Megosztás, csoportos munka, export/import és sok más funkció is segíti a gyűjtést, rendszerezést, jegyzetelést és felhasználást.

Egyik ilyen alkalmazás a Zotero (magánkönyvtárak vagy egyéb saját archívum katalogizálására is kiváló, magyar nyelvű kezelőfelülettel is rendelkezik).

Az érdeklődők figyelmébe ajánlom Pénzes Dávid és társai többéves közreműködésének eredményét: a magyar folyóiratok és más szervezetek formázási követelményei szerint kialakított egy tucatnyi hivatkozási stílust.

Többek között feltelepíthető a Zoteróra
az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének új címleírási rendjében megszabott formázás, az ItK,
Közgazdasági Szemle, Magyar Pedagógia, Magyar Tudomány, Neveléstudomány, Romológia, Szociológiai Szemle folyóiratok formázási sablonja.

A stílusok letölthetők, használhatók, fejleszthetők (CC BY-SA 3.0). Hozzájárulásával, továbbítom ehhez Pénzes Dávid személyes ajánlását.

Dudás Anikó

----- Eredeti üzenet -----
...........................

A Zotero ingyenes, nyílt forráskódú hivatkozás-kezelő szoftver, amely megkönnyíti a dolgozatokban (szakdolgozat, doktori disszertáció, beadandó, publikáció) a hivatkozások (references) kezelését: beillesztését, formázását stb. Részletesen lásd még a Wikipédiát: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zotero

A program képes adatbázisokból kivenni az adatokat (MATARKA, a ODRPortal, MEK, EPA, EHM stb.), így nem kell mindent kézzel beírva felvenni a saját adatbázisunkba, ahonnét képes többféle stílusban is bibliográfiát készíteni.

A Zotero-hoz elsősorban angol nyelvű folyóiratok hivatkozási stílusai érhetőek el ingyenesen ( https://www.zotero.org/styles/ ), de néhány magyar - jórészt a neveléstudomány, irodalomtudomány, szociológia tudományköréből ismert - folyóirathoz is készítettem hivatkozási stílust, amely a http://szabilinux.hu/~pdavid/zotero/ oldalon érhető el (a stílusok letöltése: jobb egérgomb -> mentés másként). Remélem nem csak nekem, hanem másoknak is hasznos lesz!

Örömmel fogadok minden visszajelzést (e-mail cím a stílusokban elérhető)!

Dávid

*-*-*-*-*-*-*

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist