2018. június 11., hétfő

[KATALIST] Ezerarcú Vértes, Biharország- Filmklub

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

minden érdeklődőt szeretettel vár következő filmklub vetítésére
2018. június 12-én, kedden 18 órára:

EZERARCÚ VÉRTES (25')
Rendező: Berta Enikő, 2010.
A Vértesi Tájvédelmi Körzet néhány ezer hektáros területén egy különleges sziget jött létre: egy apró Magyarország. Jégkorszaki maradványterületként rendkívül gazdag és változatos az élővilága. Aki látni akarja hazánkat, itt megismerheti annak sokarcúságát. Síkság–dombság, szárazság–nedvesség. A napsütötte déli lejtők szinte mediterrán jellegűek, a széljárta hűvös-nyirkos szurdokokban viszont hegyi, alhavasi életfeltételeket kínál a hegység. Időnként pedig tükröt tart a tájra a délibáb.

BIHARORSZÁG – MADÁRVONULÁS (30')
Rendezte: Ványi Róbert és Karácsony Sándor, 2009.
A Bihari-sík a Berettyó–Körös vidéken található, amely magába foglalja az egykor változatos alföldi táj megmaradt folyószakaszait, ártéri ligeterdőit, mocsarakat, szikes pusztákat, szikes tavakat, ősgyepeket és egyéb vizenyős–füves–ligeterdős térségeket. Az egykori természetes erdővegetáció maradványai változatos fajösszetételű növény- és állatvilág fennmaradását tették lehetővé. Ragadozó madaraink közül fészkel itt a pusztai ölyv, a kerecsensólyom és a réti sas. Rendszeres átvonuló és téli vendég a réti fülesbagoly. Különös értéket képvisel a terület nemzetközi jelentőségű túzokállománya, az őszi és a tavaszi vonulási időszakban pedig jelentős számú vadlúd vonul át a Bihari-síkon, szinte kizárólag mezőgazdasági művelés alatt álló szántóterületeket használva táplálkozó helynek. A film e terület csodálatos élővilágát mutatja be.

A filmklubot Urai Róbert vezeti.
A részvétel továbbra is ingyenes.

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem
Budapest I. ker., Attila út 93.

A korábbiakhoz hasonlóan erre az alkalomra is készítünk a filmhez kapcsolódó könyvválogatást.
Kérjük a filmklub-tagokat hozzák el tagsági kártyájukat vagy kérjenek a rendezvényen jelenlévő kollégánktól.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Vetítések a nyári szünet után szeptemberben folytatódnak.
--   Vincze Petronella    Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár  Mezőgazdasági Könyvtár  VárMező Galéria  1012 Budapest Attila út 93.  Tel.: +36/1/4894920  


Mentes a vírusoktól. www.avg.com