2018. június 19., kedd

[KATALIST] Borsod-Abaúj-Zemplén megyei háromnapos tanulmányút - „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt

Kedves Kollégák!


A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás" EFOP-1.3.1-15-2016-00001 projekt keretében szeretettel várunk minden kedves érdeklődő kollégát a második háromnapos belföldi tanulmányutunkra Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe. A résztvevők a Szegedről induló – Hódmezővásárhely, Szentes, Szolnok, Füzesabony útvonalon közlekedő autóbusszal jutnak el Miskolctapolcára, a szállás és a központi rendezvény helyszínére. A tanulmányúton való részvétel teljesen ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az útvonalat érintő megyék mellett az ország egész területéről várjuk a szakma, az önkormányzatok, civil szervezetek és csoportok képviselőit.

Információk:

Borsod-Abaúj-Zemplén megye a második állomása annak az országos, ingyenes tanulmányút-sorozatnak, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma a „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás" kiemelt projekt keretében szervez 2018. június 26–28. között. A konvergencia régiók 18 megyéjét érintő, egyenként háromnapos programokon a házigazda megye kulturális intézményrendszerének jó gyakorlatai mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítjük a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A tanulmányutak a hazai kulturális jó gyakorlatok, fenntartható tevékenységek megismertetését, a kulturális intézmények közötti kapcsolati háló kialakítását, valamint a szakmai együttműködések megerősítését hivatottak elősegíteni. A rendezvénysorozat kiemelt célkitűzései között szerepel a közösségfejlesztésen, önkéntességen, esélyegyenlőségen, közösségi alapon működő intézményi modellek megismertetése, fenntartható tevékenységek bemutatása.
A tanulmányutak konferencia napján (2. nap) lehetőség van adott intézmény, civil szervezet, csoport, helyi értéktár bemutatkozására is „minikiállítás" keretében a központi rendezvényhelyszínen biztosított kiállító térben.

A tanulmányutak résztvevői lehetnek:
• „A helyi identitás és kohézió erősítése" TOP-5.3.1-16 és TOP-6.9.2-16 közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, ill. támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai;
• kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai;
• a kulturális intézményrendszer közösségfejlesztési folyamatok támogatására, közösségi kezdeményezések befogadására történő felkészítése érdekében, a kapcsolódó képzéseken részt vevő személyek.

Regisztrációs felület: http://ovimor.cselekvokozossegek.hu/public/iframe?id=95b8e2fa7aa746ddbfa8285a8b4ac3e5c906b743


Egy-egy tanulmányúton 40 kolléga gyarapodhat újabb tapasztalatokkal, bővítheti ismeretségi körét, lehet része az újonnan alakuló kapcsolati hálónak. A 18 megyei útra egy településről, vagy „A helyi identitás és kohézió erősítése" projektek keretében célterületként lehatárolt településrészről legfeljebb 2 fő vehet részt – egy személy csak egy alkalommal.

A szervező az egyes tanulmányutakra vonatkozóan a meghirdetett útvonalon térítésmentesen biztosítja a szervezett buszos utaztatást, valamint a szakmai helyszíneken a résztvevők szállását és étkezését a jelentkezési sorrend és kapacitás függvényében.

A tanulmányút szakmai programját, a részvétellel kapcsolatos további információkat a szervezők a jelentkező által megadott levelezési címre elektronikus formában küldik meg a regisztrációt követő 3 napon belül.

Útvonal:
1. nap: június 26. Indulás: Szeged – Hódmezővásárhely – Szentes– Szolnok – Füzesabony állomásokról. Célállomás: Mezőkövesd, Matyó Múzeum – Miskolctapolca (szálláshely)
2. nap: június 27. Miskolc – központi rendezvény, szakmai programok bemutatása – Hermann Ottó Múzeum
3. nap: június 28. Miskolc – Avas Dialóg Egyesület, jó gyakorlat bemutatása –utazás haza – Miskolc, Füzesabony, Szolnok – Szentes – Hódmezővásárhely – Szeged.
(Az autóbuszra történő felszállás pontos helyéről a jelentkezőket e-mailben tájékoztatjuk.)

Üdvözlettel,

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás" projekt megvalósítói


--   Bognár Noémi Erika    Országos Széchényi Könyvtár  Könyvtári Intézet  Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály    +36 1 4878 680 | bognar.noemi@oszk.hu  1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.