2018. június 15., péntek

[KATALIST] Arkivum nap - hosszú távú megőrzés bemutató az OSZK-ban

Kedves Kollegák!

A nemzeti könyvtár megújulásának programja során arra törekszik, hogy a létrejövő új könyvtári platform egyrészt megújult országos szolgáltatásokat nyújtson majd, másrészt képes legyen arra, hogy az együttműködő könyvtárak ebben dolgozzanak, szolgáltassák gyűjteményeiket, osszák meg kincseiket, működjenek együtt a névterek építésében, és még nagyon sok területen osszák meg a munkát és annak eredményeit.

Ennek a projektnek a részleteiről többet megtudhatnak itt:
http://www.oszk.hu/okr-projekt 

A projekt tervezésében és végrehajtásában több magyar könyvtár is részt vesz - az együttműködés bárki számára nyitott. Az OSZK-ban szervezett bemutatóinkon igyekszünk közösen megismerkedni azokkal a szoftverekkel, amelyek a magyar könyvtárak számára megfelelő megoldást jelenthetnek. Ezeket az előadásokat rögzítjük, és publikáljuk a Videotoriumban:

A nemzeti könyvtárnak hangsúlyos feladata a digitális kincsek hosszú távú megőrzése. Ezen a területen több megoldással ismerkedtünk meg, amelyek erre a célre megfelelőek lehetnek. Az egyik ilyen az Arkivum cég szoftvere, a Perpetua. 
https://arkivum.com 

Bemutatóra hívjuk Önöket, ahol megismerkedhetnek a szoftver jellemzőivel, alkalmazási területeivel. Mérlegelhetik, hogy az Önök intézményének megfelelő lehet-e ez a megoldás, illetve miképpen használhatják intézmények közösen, megosztva ezt a szoftvert.

A délután folyamán megtudhatják azt is, hogy miképpen működik együtt ez a szofter a FOLIO közösség (amelynek az OSZK is évek óta tagja) nyílt forráskódú platformjával www.folio.org 

Várjuk Önöket rendezvényünkön!

Üdvözlettel
Lendvay Miklós

Országos Széchényi Könyvtár
E-Szolgáltatási Igazgatóság
1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.
www.oszk.hu


Szoftver a hosszú távú megőrzéshez
KÖNYVTÁRSZAKMAI BEMUTATÓ  2018. JÚNIUS 25. 13–17 ÓRA 

A nemzeti könyvtár teljes informatikai infrastruktúrája és könyvtári rendszerének megújítása keretében rendezett bemutatók legközelebbi alkalmával az az EBSCO-val együttműködő piacvezető Arkivum cég tart szoftverbemutatót a hosszú távú megőrzéssel kapcsolatban, melyet elsősorban a biztonságos és hozzáférhető adatarchívumok megvalósítása iránt érdeklődő könyvtári és levéltári vezetőknek ajánljuk figyelmébe.

A rendezvény angol nyelvű, tolmácsolást nem tudunk biztosítani. A bemutató ingyenes, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött.

További részletek