2018. május 16., szerda

Re: [KATALIST] Nem elérhető a Magyar Nemzet?

Kedves Katalist!

 

Abban szeretnék hinni, hogy a hozzáférés tiltása vagy akadályozása egy fatális tévedés következménye.

A kulturális örökség védelmére törvény van, a digitalizálást és hozzáférést szabályozza a kormányzat Közgyűjteményi digitalizálási stratégiája: http://www.kormany.hu/download/9/ac/11000/K%C3%B6zgy%C5%B1jtem%C3%A9nyi%20Digitalizl%C3%A1si%20Strat%C3%A9gia_2017-2025.pdf

 

Korunkban nincs „index”-re tett sajtótermék, épp ezért nem zárható el a kulturális örökség védelme elől egyikük sem – tekintettel arra is, hogy a Magyar Nemzet nem végig a mostani tulajdonosé volt, az elmúlt 80 évből bizonyára töredék éveket érezhet magáénak, és a szerzői jogi törvényeket sem sértheti senki.

Lehet, hogy voltak a lapnak időszakai, amelyek egyik-másik oldal érzékenységét sértették, de összességében minden oldal számára voltak kifejezetten támogatható korszakai is.  Persze a könyvtáraknak nem kell ezt pontosan megítélni, funkciónk ennél sokkal szimplább. Az érdeklődőknek és az archiválásnak teret kell adni a nyilvános könyvtárakban, összhangban a kormányzat digitalizálási stratégiájával, ennyi.

 

Én azt gondolom, hogy ez a zavar csak átmeneti lehet. Ha a szerepfelfogásban vannak nézeteltérések, a hivatalos fórumok segítségével rendezni lehet a kérdést.

Üdvözlettel:  

 

Horváth Zoltánné

könyvtári tanácsadó

(magánvélemény)

 

From: Ungváry Rudolf [mailto:ungvaryr@gmail.com]
Sent: Tuesday, May 15, 2018 8:22 PM
To: Horváth Zoltánné <horvath.zoltanne@partner.t-systems.hu>; 'Balogh András' <balogh@fszek.hu>; 'Kozákné Szabó Claudia Gabriella' <kozakneszabo.claudia@uni-bge.hu>; 'Katalist' <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: RE: [KATALIST] Nem elérhető a Magyar Nemzet?

 

Az Arcanum nem gondolt arra, hogy egy legálisan megjelenő napilap 1990 utáni archív számai nem publikusak. Ezért a Magyar Nemzetet, ahogy a többi, 1990 utáni napilapok közül is már sokat, digitalizálták és hozzáférhetővé tették. Miután ezt az utolsó jogtulajdonos megtudta, jogaival élve letiltotta a hozzáférést. Bizonyára nyomós, mélyen racionális oka volt rá. Ismerős 1984-ből: a nyilvános nyilvántalan.

Ungváry Rudolf

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Horváth Zoltánné
Sent: Tuesday, May 15, 2018 5:57 PM
To: Balogh András; Kozákné Szabó Claudia Gabriella; Katalist
Subject: Re: [KATALIST] Nem elérhető a Magyar Nemzet?

 

Kedves Listaolvasók!

Mi, könyvtárosok természetesen abban vagyunk érdekeltek, hogy a megszűnt lapok múltja ne váljon semmivé, hanem maradjon olvasható, használható bárki számára, akiket érdekel,  bármilyen – tudományos, kutatói, elemzői, vagy akár nosztalgikus  - okból. Ezért remélem, hogy a könyvtárakban a Magyar Nemzet napilap is olvasható marad.

Nagy szerencsénkre a könyvtárak a megőrzésre és közzétételre törekednek, és nem a különféle események, vélemények, döntések függvényében kell az állományrészek megnyitásáról vagy elrejtéséről döntenie a könyvtárosoknak. Átélt dolgaink hozzánk tartoznak, akkor is, ha számunkra ellenszenves, riasztó, vagy éppen jó érzéseket és emlékeket generálnak. A jó öreg, semleges raktári rend és betűrend alkalmat ad tartós elhelyezési szabályok érvényesítésére és megvéd a szelekció kockázatától.

Üdvözlettel:

Horváth Zoltánné,

könyvtári tanácsadó

magánvélemény

(T-Systems)

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of Balogh András
Sent: Tuesday, May 15, 2018 11:24 AM
To: Kozákné Szabó Claudia Gabriella <kozakneszabo.claudia@uni-bge.hu>; Katalist <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: Re: [KATALIST] Nem elérhető a Magyar Nemzet?

 

Kedves Kollegina!

 

Igen, és a Népszabadság is megszűnt, mégis elérhető....:-) (Mármint visszamenőlegesen.)


Feladó: Kozákné Szabó Claudia Gabriella <kozakneszabo.claudia@uni-bge.hu>
Elküldve: 2018. május 15. 11:11:24
Címzett: Balogh András; Katalist
Tárgy: Re: Nem elérhető a Magyar Nemzet?

 

A Magyar nemzet sajnos megszűnt.

 

Üdvözlettel,

 

Kozákné Szabó Claudia

könyvtáros

 

 

Budapesti Gazdasági Egyetem

PSZK Könyvtár

1149 Budapest, Buzogány u. 11-13.

+36 1 469 6666

+36 30 256 2546

 

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI KAR

 


Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Balogh András <balogh@fszek.hu>
Elküldve: 2018. május 15., kedd 11:03:23
Címzett: Katalist
Tárgy: [KATALIST] Nem elérhető a Magyar Nemzet?

 

Tisztelt Lista!

 

Az Önök könyvtárában vagy otthoni előfizetésű munkaállomásain is azt a szöveget írja ki az Arcanum adatbázis a Magyar Nemzet oldalaira látogatva, hogy "Sajnálattal közöljük, hogy a Magyar Nemzet oldalai nem elérhetők." ?

Ez az elérhetetlenség, mivel nem találtam információt róla, vajon időszakos avagy végleges?  Fontos lenne tudni, hogy mi a helyzet, ti. előfizető magánszemélyek is a könyvtárunkhoz fordulnak információkért a témában. Más napilapok, folyóiratok esetében nem tapasztaltunk elérhetetlenséget, így nyilvánvalóan valamilyen Magyar Nemzet specifikus problémáról lehet szó.

 

Üdvözlettel: Balogh András