2018. május 10., csütörtök

Re: [KATALIST] Mesterséges intelligencia az információkeresésben és –feldolgozásban - jún. 6.

Tisztelt Lista!


A mesterséges intelligencia könyvtári megjelenése, alkalmazása mindenképpen releváns, és nem kevésbé izgalmas, kihívást jelentő tudományos-kutatási és konferenciatéma. "Intelemkén" vagy inkább előhangként, (ráhangolódásként) álljon itt most Lovász Lászlónak, az MTA elnökének minap Nagypál Lászlótól idézett beszámolójából egy másik, ebbe a témába vágó, ugyancsak fontos mondata, melybe beilleszthetjük a könyvtárat is:


"De új, hosszú távú problémákat is tudunk gyártani. A mesterséges intelligencia kitört a számítástudománynak abból a zugából, melyben eddig létezett, és robbanásszerűen hódítja meg új meg új részeit, az önvezető autótól az orvosi diagnosztikán át a virtuális valóság egyre jobb megvalósításáig. Sok jó dolgot ígér, de a veszélyei is hatalmasak – munkahelyek elvesztése, privátszféránk veszélyeztetése, a nevelés és oktatás ellehetetlenítése és talán sok más, amit nem is látunk előre, egészen az emberiség teljes félreállításáig. De említhetném itt a „big data", a géntechnológia és az informatikai forradalom sok, még fel nem tárt, előre nem látott hatását.

Félreértés ne essék, nem a mesterséges intelligencia és más csúcskutatások ellen beszélek; sőt, nekünk, tudósoknak élen kell járnunk, nehogy rossz kézbe kerüljön az irányítás és az alkalmazás. Természettudósoknak, élettudósoknak, valamint társadalom- és bölcsészettudósoknak együtt kell elébe mennünk a szükségképpen felvetődő súlyos társadalmi, biztonsági, egészségügyi problémáknak. Nehogy 40 év múlva ébredjünk rá, hogy azt reméltük, minden szebb és jobb lesz a mesterséges intelligencia által, de igazából csak más formában térnek vissza a gondok, félelmetesebben, mint valaha!"


Annyit tennék még hozzá megjegyzésképpen, hogy kutatási területem, a hermeneutika és a könyvtártudomány interdiszciplináris megközelítése szempontjából is kiemelt fontosságú téma, egyre növekvő részterület a mesterséges intelligencia mint hermeneutikai probléma és kérdés vizsgálata. Egyáltalán a megértés, értelmezés (hermeneutikai) kategóriái más megközelítéseket igényelnek, új problémahorizontot indukálnak a mesterséges intelligencia hermeneutikai vizsgálatakor.  A mesterséges intelligencia filozófiai vizsgálata, hogy ismét Lovász iránymutatására utaljak, értelmezésemben csakis egyfajta kritikai-hermeneutikának elnevezhető "irányzat" értelmezési tartományában vethető fel. Ugyanakkor nem szabad prejudikálni a mesterséges intelligencia marxista, ("elidegenedés- és értéktöbblet-elméleti") megközelítését se, jóllehet a marxizmus, mondhatni "metafizikai" alapkategóriáinak rutinszerű használata analógiákban merülhet ki.


E két filozófiai irányzat problémafelvetéshez egy aktuális hírt is megosztanék, melynek tanulsága, hogy ugyan az idegőrlő zenék megszűnhetnek a telefonos ügyfélszolgálatokon, de az "emberi hang", az emberi munkahely is egyúttal. Ebben a mozzanatban érhet össze a hermeneutikai destrukció, a fenomenológiai redukció és a gazdaságfilozófia. 


https://www.hirado.hu/cikk/2018/05/09/vege-lehet-az-idegorlo-varakoztato-zenenek-robot-lesz-az-ugyfelszolgalat/



Üdvözlettel: Balogh András




Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Mikulás Gábor <mikulasg@gmconsulting.hu>
Elküldve: 2018. május 10. 10:01:48
Címzett: Katalist
Tárgy: [KATALIST] Mesterséges intelligencia az információkeresésben és –feldolgozásban - jún. 6.
 

Kedves Kollégák,

* Hogyan tudunk jobban összpontosítani a mesterséges intelligencia által nem kiváltható munkaterületekre? Melyek maradnak azok?
* Lehet, hogy jobban osztályoz a mesterséges intelligencia?
* Itt az ideje, hogy automatizáljuk a könyvtárba érkező rutinkérdéseket?
* A gép könnyedén elemzi, hogy mely célközönségre nem figyelünk eléggé, hogyan optimalizálható állományunk, mire költünk feleslegesen - vagy éppen hatékonyan.

Mellékelem a MIBE www.mibeinfo.hu 2018. évi konferenciájának -


Mesterséges intelligencia az információkeresésben és –feldolgozásban


- meghívóját. Az anyag szabadon terjeszthető, bátran küldje tovább azoknak, akik érintettek a holnap gyakorlati eljárásaiban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Kedvezményes áron vehetnek részt a rendezvényen a közalkalmazottak és a nappali tagozatos hallgatók.

A konferencia 50%-ban előadás, 50%-ban interaktív, ezért bátran készítse keresztkérdéseit a témában gyakorlott előadók számára, hogy testre szabott válaszokat adhassanak!

A melléklet tartalmazza
- a felkészüléshez javasolt anyagok forrását
- a jelentkezési űrlap linkjét
- a konferencia adatait.

Üdvözlettel,
Mikulás Gábor