2018. május 4., péntek

Re: [KATALIST] kérés

Kedves András!

Nem törekedtem teljességre, a legfontosabbnak annak közlését tartottam, hogy ki a mű szerzője s mi pontosan a magyar címe, mivel egyiket sem tudtuk kiindulásul.
Egyébként érdekes, hogy a szerző kötetei mellett több említett antológia is szerepel (Mai olasz elbeszélők, A világirodalom legszebb elbeszélései..., Huszadik századi dekameron), de a két legújabban megjelent antológia (Huszadik századi olasz novellák, Élet és halál könyve) nem jön elő, mivel ott nincsenek analitikusan feltárva, ellentétben a FSZEK katalógusával. Ha az OSZK katalógusában keressük, akkor csak a két általam említett könyv jön elő.
Így a mostani esetben az látszik a leginkább célravezetőnek, ha a FSZEK katalógusában keresünk, utána már a MOKKA-ban kereshetünk az analitikusan fel nem dolgozott kötetek  lelőhelyére (azt feltételezve, hogy az újabban megjelent kötetek vannak meg leginkább az egyes gyűjteményekben, bár ebben nem vagyok biztos). Jó lenne, ha ezt egy lépésben is meg lehetne tenni.
Az OIK Műfordítás adatbázisára azért utaltam, mert ezt (s ugyanígy a Nemzetiségi adatbázist) nem ismerik eléggé (például a FSZEK sem tünteti fel az adatbázisok listáján http://www.fszek.hu/adatbazisok/?article_hid=10667), pedig megérdemelné.
Az EPA-ból a Nagyvilágra csak két távoli linket találunk, az egyiken keresztül legalább két év anyagához hozzájuthatunk, a másik viszont a  már nem létező archívumba vezetne minket: http://www.nagyvilag-folyoirat.hu/archivum.htm. Sok olyan mű lehet, amely antológiában nem jelent meg, csak folyóiratban.

Üdvözlettel:
                 Murányi Péter

2018. május 4. 14:20 Balogh András írta, <balogh@fszek.hu>:

Kedves Péter!


Megjelent a mű még a következő helyeken is: 


"A világirodalom legszebb elbeszélései : az ókortól a XX. századig" c. 1988-as Európa Kiadó által jegyzett gyűjteményben a 345-375-ig terjedő oldalakon, valamint a

"Huszadik századi dekameron : válogatás századunk legjobb elbeszéléseiből" címűben a 2. kötet 42--69. oldalig bezárólag, mindezek mellett még a 

"Mai olasz elbeszélők" (Európa, 1959) című összeállításban a 27-54. oldalakon.

Megvan még a

"Huszadik századi olasz novellák" (Noran, 2005) c. gyűjteményben a 349-383. terjedően.

És ahogy mondani szokták, végül, de nem utolsósorban, az Élet és a halál könyve c. Gyurgyák János által szerkesztett antológiában is az első kötet 105-127. terjedő oldalakon.

Azért osztottam meg ezeket a forrásokat is, a FSZEK katalógusára támaszkodva, hogy minél hamarabb megtalálja a kérő tanár úr, és hát azért is, mert van bőven könyves megjelenés is. És hát abban igaza volt a kérést feltevőnek, hogy valami dekameronban jelent meg, egészen pontosan, az Európa Kiadó Dekameron sorozati cím tagjaként a Mai olasz elbeszélők antológiában, illetve a már említett Huszadik századi dekameronban. A háromkötetes Világirodalmi  dekameronban azonban ez a mű éppen nincs meg!

Üdvözlettel: Balogh András






Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Péter Murányi <peterm15@gmail.com>
Elküldve: 2018. május 4. 13:31:11
Címzett: konyvtar@jedlik.eu; Katalist
Tárgy: Re: [KATALIST] kérés
 
műfordítások folyóiratokban
A keresett mű adatai az Országos Idegennyelvű Könyvtár Műfordítás adatbázisából.
 
 
Cím:   Lighea
Dokumentumtípus:   Cikk
Szerzőségi közlés:   Giuseppe Tomasi di Lampedusa ; ford. Gábor György
Szerző:   Tomasi di Lampedusa, Giuseppe (1896-1957)
További név:   Gábor György (1902–1973)
Megjelenés éve:   1961
Tárgyszó:   olasz irodalom  elbeszélés
Forrásdokumentuma:   Nagyvilág (ISSN 0547-1613) . - 6. (1961) 11., p. 1601-1616.


A Világirodalom klasszikusai című sorozatban  1984-ben megjelent a szerző A párduc című regénye mellett (369-409. p.), 1967-ben pedig önállóan.

Jó lenne, ha a teljes Nagyvilágot digitalizálnák, de addig a könyvek látszanak könnyebben elérhetőnek.

Üdvözlettel:
                   Murányi Péter

2018. május 4. 12:42 írta, <konyvtar@jedlik.eu>:

Kedves Kollégák!

Egy novella szerzőjét és elolvasási lehetőségét keresi egyik tanárunk.

A cím valószínűleg Lyghia. A novella egy tudósról szól, aki fiatal korában egy sellővel találkozik, majd idősként visszatér hozzá. Úgy emlékszik, hogy valamelyik Világirodalmi dekameronban jelent meg.

A segítséget előre is köszönjük.

Jedlik iskola könyvtára

 

_______________________________________________
Katalist mailing list
Katalist@listserv.niif.hu
https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/katalist