2018. május 10., csütörtök

[KATALIST] Meghívó a "Hullámfürdő záróra előtt" webprojekt bemutatójára (FSZEK - ELTE BTK KITI)


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet tisztelettel meghívja az érdeklődőket a

Hullámfürdő záróra előtt
A Gellért fürdő vendégei az 1930-as években 
Pusztai Sándor úszómester fényképein
című webprojekt bemutatójára

Időpont: 2018. május 22. 14.00
Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, Fogadóterem
Budapest, 1088 Reviczky utca 1.

A két intézmény, könyvtárosok, egyetemisták és kutatók, valamint az egykori fotós örökösének együttműködéséből született internetes felület egy különleges fényképhagyaték első teljes körű publikálása a kapcsolódó kortörténeti tartalmak kíséretében. A közreadók az oldal látogatóinak közreműködésére is számítanak a képeken látható még ismeretlen személyek azonosításában.
Az eseményt a két intézmény vezetője, Fodor Péter (FSZEK) és Kiszl Péter (ELTE KITI) nyitja meg, a projekt hátterét Fodor János (ELTE KITI), Joó András történész (VERITAS Történetkutató Intézet) és Sándor Tibor könyvtáros (FSZEK) világítja meg.      

***
Pusztai Sándor (1899 - 1978) a Gellért úszómestereként és amatőr fotográfusként több, mint 600 fényképet készített a harmincas évek fürdővendégeiről. A hagyatékot unokája, Pusztai Enikő mutatta meg Kincses Károly fotótörténésznek. A legismertebb személyiségeket ábrázoló fényképeket 2012-ben a Mai Manó Házban, majd a Gellért Fürdőben is bemutatták a "Miniszterek gatyában" című kiállításon. A hagyatékot ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye őrzi. A könyvtár felkérésére a teljes gyűjtemény webes bemutatására az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének Tartalomszolgáltatás-kutató Műhelye kapott megbízást. 

A projekt Fodor János adjunktus vezetésével, a hallgatók több csoportjának bevonásával kezdődött a 2016/2017-es tanévben. Az órákra meghívták Pusztai Enikőt és Kincses Károlyt, a korszakot ismerő történészek bevonásával, több szakkönyvtárba ellátogatva bővítették és kutatták a felismert, vagy felismerni vélt fürdővendégek sorsát. A cél nem lehetett a személyek teljeskörű azonosítása, de a sokféle életútból kibomló kontextus egyértelművé tette a projektben rejlő legfontosabb kihívást: hogyan adható közre egy ilyen életszerű, a régmúlt teljességét megidéző "minta", ha szeretnénk, hogy a létrehozott gyűjtemény kedvet teremtsen nagy- és dédszülők kereséséhez, életek eddig ismeretlen pillanatainak felfedezéséhez?

***

Elérhetőség:

Hullámfürdő záróra előtt

Hullámfürdő a Facebookon:

ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet