2018. február 8., csütörtök

[KATALIST] Varjú-vár, Üzenet haza, Kalotaszeg - filmklub

Szeretettel várjuk következő filmklub vetítésünkre
2018. február 13-án, kedden 18 órára:

Ez alkalommal 3 filmet láthatunk:
Varjú-vár és testamentum (42')
Rendezte: Kós Béla, 2007.
A film bemutatja az Erdély egyik csodálatos táján, Kalotaszegen, 1910-ben, Kós Károly építész, író által tervezett Varjú-várat és festői környezetét (Sztána falu környékét). A film rendezője, Kós Béla, Kós Károly unokája.  Az épületet családi nyaralónak tervezte, de végül családi lakhelye, alkotó munkásságának színtere lett az építész–író–grafikusnak és népes családjának. A filmből megismerhetjük az alkotói ihletet adó miliőt, a ház szűkebb természeti és épített környezetét, ahogyan 2005-ben fennállt, és némi ízelítőt kaphatunk a sztánai üdülőtelep egykori emlékeiből. A film Kós Károlynak 1915-ben (32 éves korában) nádtollal papírra vetett kalligrafikus írásával, a Testamentummal zárul, amely írás nem más, mint az alkotóművész hagyakozása „maradékai" számára a Varjú-vár és – tágabb értelemben – a szülőföld szeretetéről, megbecsüléséről, megtartásáról. A filmben Kós Károly hangfelvételei is hallhatók.

Üzenet haza (7')
Wass Albert elhagyott szülőföldje iránti vágyakozását, elszakíthatatlan kapcsolatát kifejező versének bemutatása a Gyalui-havasokban eredő Szamos felső folyásának elbűvölő látványával.

Kalotaszeg (14')
Kalotaszegről Kós Károly neve ötlik fel bennünk, annak az építész–író–grafikusnak a neve, aki már 1912-ben felhívta a figyelmet a szülőföld, a kalotaszegi táj és népe iránt érzett szeretetre, elkötelezettségre, aggódó féltésre, cselekvésre. A film Kós Károly figyelmeztető, jövőbe mutató gondolatait a mögötte meghúzódó képsorokkal tárja a néző elé.

A filmklubot Urai Róbert vezeti.
A részvétel továbbra is ingyenes.

Helyszín:
MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik terem
Budapest I. ker., Attila út 93.

Filmklub_2018_01_WEB.jpg

Vetítések további időpontjai:
2018. március 13.- A város ölelésében – Sóstó;  Pál-völgyi varázslatok
2018. április 10. - Vidrasors
2018. május 8. - A sebes futású folyó – A Dráva élete
2018. június 12. - Ezerarcú Vértes ; Biharország – Madárvonulás

Kérjük a filmklubtagokat hozzák el tagsági kártyájukat vagy kérjenek a rendezvényen jelenlévő kollégánktól.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


Mentes a vírusoktól. www.avg.com