2017. október 14., szombat

Re: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

Kedves Péter,

köszönöm két, jogos korrekciódat!

 

Üdvözlettel,

Gábor

 

From: Péter Murányi [mailto:peterm15@gmail.com]
Sent: Saturday, October 14, 2017 12:54 PM
To: mikulasg@gmconsulting.hu
Cc: Katalist <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

 

Kedves Gábor!

 

Az említett számokra a helyes százalékérték 99,95 (10000-nek az 1 százaléka 100), 99,9995 akkor jön ki, ha egymillióból hiányzik 5. 

Az első levélben említett díj magyarul. Neumann János-díj angolul John von Neumann Award.

Lehet, hogy ezek apróságok, de ha megakasztanak minket, még a legjobb gondolatok elfogadását is akadályozhatják.

Én arra lennék kíváncsi, s érdekes vizsgálat lehetne, hogy (ha már százalékoknál és a selejtetésnél tartunk) milyen mértékű átfedés lehet a könyvtárak által kiselejtezett könyvek listáinak anyaga és a Mikes Kelemen Program listáin szereplő címek között, például az 1960-as években és az azt követő pár évtizedben Magyarországon kiadott, nagy példányszámban megjelent művek esetében. Hol tudjuk jobban elképzelni Jack Londontól A vadon szava 1954-ben az Olcsó Könyvtárban megjelent kiadását?

 

Üdvözlettel: Murányi Péter

mikulasg@gmconsulting.hu <mikulasg@gmconsulting.hu> ezt írta (2017. október 13., péntek):

Kedves Rudi,

köszönöm észrevételedet.

Lehet, hogy megérné néven nevezni az irracionális és racionális félelmek sorát – akár az apasztással kapcsolatban. (vö.: „...ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja".

 

Másrészt lehet, hogy a mi vidékünkön is igaz a „Megtaláltuk a probléma gyökerét! Mi magunk vagyunk azok" jelenség is. Azaz: azért van félelem, mert én generálom és fenntartom azt, valamilyen tudatos vagy tudatalatti okból. Vö.: morális pánik. Mindez nem zárja ki, hogy a félelemnek van alapja, de erre szokták mondani: a potens ember kihívásnak, a kevésbé tevékeny veszélyforrásnak értelmezi a SWOT-elemzés T-jét.

 

Ha az apasztás… Sok évvel ezelőtt 3 teherautónyi könyvet, sajtóterméket, és papírnyesedéket „apasztottam" egy 45 ezres könyvtárban. És igen, volt, hogy apasztás után azt a könyvet keresték, akit selejteztem. Nagyságrendileg 10 e kötetből – emlékeim szerint - kb. 5x. Ettől valóban féltem az egész folyamat során. Azután átgondoltam az apasztás sikermutatóját, ami az adatok szerint 99,9995%, azaz 0.0005 hibaszázalék. Ami alapján szívemből kívánok mindenkinek ekkora sikert / sikertelenséget.

 

Persze, minden utóbb mégis kívánt könyv esete előhozta a bezzeg megmondtam attitűdöt. Esetünkben a kötelezettségi hatás torzítását nagyonis éreztem.

Szerintem az apasztás mellett más könyvtárszakmai területen is értelmezhető a kötelezettségi hatás, illetve Thaler más észrevételeit is érdemes megfontolnunk – figyelembe véve fenntartásaidat is.

 

Üdv,

Gábor

 

From: Ungváry Rudolf [mailto:ungvaryr@gmail.com]
Sent: Friday, October 13, 2017 3:23 PM
To: mikulasg@gmconsulting.hu; 'Katalist' <katalist@listserv.niif.hu>
Subject: RE: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

 

Kicsit megkésve reagálok, amiért elnézést kérek.

Kétségtelenül léteznek irracionális félelmek az állományok apasztásával kapcsolatban.

A probléma csak az, hogy ezekhez az irracionális félelmekhez az Elbától és a Lajtától nyugatra más, racionális félelmek nem igazán társulnak. Ezért az euro-atlanti világ nyugati térfelére érvényes megállapítások e világ keletebbre eső felén megfelelő kiegészítések nélkül nem valami sikeresen alkalmazhatók, és ha mégis egy az egyben alkalmazzák őket, eléggé ismert és kellemetlen következményekkel kell számolni.  

Végülis, ugye, a marxizmust is nyugaton találták ki, és keleten alkalmazták. Nyugaton ugyanis felesleges volt alkalmazni (de az is lehet, hogy ott jól alkalmazták), és a kapitalizmus és a polgári demokrácia hathatós támogatásával szinte magától eljött a kánaán (vagy ha az nem is, de egyelőre még mindenki oda akar menni, és nem keletre). Keleten meg minden a dugájába dőlt, pedig ott is a kánaánt akarhatták.

Keletebbre feltehetően nemcsak a tekintély alapú vezetés érvényesül olykor sajnálatos módon a kelleténél kicsit erősebben, hanem a politikai befolyások is. Melyeket a vezetők egy része bölcs történelmi belátással még túlteljesíteni is jobbnak lát. Ha tehát egy politikailag erős helyről érkezik döntés a megtakarításokra, akkor akár a könyvtári állomány is könnyen a nem feltétlenül szakszerűségből következő kárvallottja lehet a – bizonyára jót akaró – igyekvő engedelmeskedni akarásnak.

Tehát "a hír igaz", közölte valószínűleg ezzel kapcsolatban is a Jereváni Rádió, csak éppen nem minden elemében nálunk.

Ungváry Rudolf

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of mikulasg@gmconsulting.hu
Sent: Monday, October 09, 2017 5:47 PM
To: 'Katalist'
Subject: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

 

Ma vált hírré: Richard H. Thaler kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat.

 

A közgazdaságtant a (nem racionális) emberi viselkedés felől megközelítő szakember néhány hete járt Budapesten a John von Neumann-díjat átvenni, és több interjú is készült vele, melyekből a KIT szemlézett.

A díjazott tapasztalata, hogy az emberek többségére döntés-előkészítésük során nem jellemző, hogy optimalizálnának, hogy önérdekkövetők, hogy önuralommal bírnak és hogy mentesek a tévhitektől.  

 

Azért tartottuk fontosnak a citálást, mert a nem racionális viselkedés jelei szakmánkban (éppen úgy, mint minden másikban) is fellelhetők:

-          http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=amiert_fajdalmas_az_allomanyapasztas_kotelezettsegi_hatas

-         http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tajekoztatas_-_nehany_pelda_az_elerhetosegi_heurisztikakra

 

R. Cass Sunstein - Richard H. Thaler - Nudge - a pénzügyi válság után -Az első anyag az állományapasztással kapcsolatos irracionális félelmekre, a második arra a közkeletű érzékcsalódásra, hogy igazabbnak véljük a többször hallott – akár könyvtárszakmai – álláspontot a kevesebbszer hallottal szemben. (Most szerdán egy újabb anyagot adunk közre a díjazottra hivatkozva.

 

Sok hazai könyvtár polcán megtalálható a „Nudge - a pénzügyi válság után  - Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról" c. könyve, melyben szerzőtársával javaslatokat tesznek arra, hogyan lehet ez irracionális viselkedést egyensúlyozni.

 

A könyv bőven hoz példákat arra, hogy hogyan választhatunk a könyvtári szolgáltatásban is racionálisabb eljárásokat.

 

Mikulás Gábor

 

 

 

gm-alairas-k

 

www.gmconsulting.hu  mikulasg@gmconsulting.hu

www.kithirlevel.hu  Skype: mikulasg

www.mattersagency.com  mikulasg@mattersagency.com


P
Ha kinyomtatod, akkor ez már nem email.
            It's not email if you print it.