2017. október 13., péntek

Re: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

Kicsit megkésve reagálok, amiért elnézést kérek.

Kétségtelenül léteznek irracionális félelmek az állományok apasztásával kapcsolatban.

A probléma csak az, hogy ezekhez az irracionális félelmekhez az Elbától és a Lajtától nyugatra más, racionális félelmek nem igazán társulnak. Ezért az euro-atlanti világ nyugati térfelére érvényes megállapítások e világ keletebbre eső felén megfelelő kiegészítések nélkül nem valami sikeresen alkalmazhatók, és ha mégis egy az egyben alkalmazzák őket, eléggé ismert és kellemetlen következményekkel kell számolni.  

Végülis, ugye, a marxizmust is nyugaton találták ki, és keleten alkalmazták. Nyugaton ugyanis felesleges volt alkalmazni (de az is lehet, hogy ott jól alkalmazták), és a kapitalizmus és a polgári demokrácia hathatós támogatásával szinte magától eljött a kánaán (vagy ha az nem is, de egyelőre még mindenki oda akar menni, és nem keletre). Keleten meg minden a dugájába dőlt, pedig ott is a kánaánt akarhatták.

Keletebbre feltehetően nemcsak a tekintély alapú vezetés érvényesül olykor sajnálatos módon a kelleténél kicsit erősebben, hanem a politikai befolyások is. Melyeket a vezetők egy része bölcs történelmi belátással még túlteljesíteni is jobbnak lát. Ha tehát egy politikailag erős helyről érkezik döntés a megtakarításokra, akkor akár a könyvtári állomány is könnyen a nem feltétlenül szakszerűségből következő kárvallottja lehet a – bizonyára jót akaró – igyekvő engedelmeskedni akarásnak.

Tehát "a hír igaz", közölte valószínűleg ezzel kapcsolatban is a Jereváni Rádió, csak éppen nem minden elemében nálunk.

Ungváry Rudolf

 

 

From: Katalist [mailto:katalist-bounces@listserv.niif.hu] On Behalf Of mikulasg@gmconsulting.hu
Sent: Monday, October 09, 2017 5:47 PM
To: 'Katalist'
Subject: [KATALIST] Thaler és az irracionális gondolkodás

 

Ma vált hírré: Richard H. Thaler kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat.

 

A közgazdaságtant a (nem racionális) emberi viselkedés felől megközelítő szakember néhány hete járt Budapesten a John von Neumann-díjat átvenni, és több interjú is készült vele, melyekből a KIT szemlézett.

A díjazott tapasztalata, hogy az emberek többségére döntés-előkészítésük során nem jellemző, hogy optimalizálnának, hogy önérdekkövetők, hogy önuralommal bírnak és hogy mentesek a tévhitektől.  

 

Azért tartottuk fontosnak a citálást, mert a nem racionális viselkedés jelei szakmánkban (éppen úgy, mint minden másikban) is fellelhetők:

-          http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=amiert_fajdalmas_az_allomanyapasztas_kotelezettsegi_hatas

-         http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=tajekoztatas_-_nehany_pelda_az_elerhetosegi_heurisztikakra

 

Az első anyag az állományapasztással kapcsolatos irracionális félelmekre, a második arra a közkeletű érzékcsalódásra, hogy igazabbnak véljük a többször hallott – akár könyvtárszakmai – álláspontot a kevesebbszer hallottal szemben. (Most szerdán egy újabb anyagot adunk közre a díjazottra hivatkozva.

 

Sok hazai könyvtár polcán megtalálható a „Nudge - a pénzügyi válság után  - Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról” c. könyve, melyben szerzőtársával javaslatokat tesznek arra, hogyan lehet ez irracionális viselkedést egyensúlyozni.

 

A könyv bőven hoz példákat arra, hogy hogyan választhatunk a könyvtári szolgáltatásban is racionálisabb eljárásokat.

 

Mikulás Gábor

 

 

 

 

www.gmconsulting.hu  mikulasg@gmconsulting.hu

www.kithirlevel.hu  Skype: mikulasg

www.mattersagency.com  mikulasg@mattersagency.com


P
Ha kinyomtatod, akkor ez már nem email.
            It’s not email if you print it.