2017. október 13., péntek

Re: [KATALIST] majdnem tucatnyi osnyomtatvany egy csapasra

     Bocsánat természetesen XV. századi nyomtatványok jelentik az új felfedezést, melyek az 1470-es és 1480-as években készültek. A kötet nyomtatványainak terjedelme pedig 4 és 40 levél között van.

Ezeket az elírásaimat magam vettem észre ma reggel.

(NpL)


Feladó: Katalist <katalist-bounces@listserv.niif.hu>, meghatalmazó: Nagypál László <lnagypal@hotmail.hu>
Elküldve: 2017. október 12. 19:33
Címzett: katalist@listserv.niif.hu
Tárgy: [KATALIST] majdnem tucatnyi osnyomtatvany egy csapasra
 

Kedves Listaolvasók!


    A GW ősnyomtatvány-katalógus munkatársai nemrég azonosítottak 11, eddig nem regisztrált ősnyomtatványt, miután ráakadtak az ezeket tartalmazó 2013-ban részben digitalizált kötetre az interneten (a Rariora Marciana gyűjteményben). A velencei Biblioteca Nazionale Marciana egyik 20 nyomtatványt tartalmazó kis méretű kolligátumáról betűtípus-elemzéssel kiderítették, hogy az első 11 részegységet  a XVI. században Velencében készült (címoldallal nem rendelkező) kiadványok alkotják. A kötet nyomtatványainak terjedelme 4 és 40 oldal között van.

    Egy évszázaddal ezelőtt egy ottani bibliográfus az első 11 kiadványt is XVI. századiaknak ítélte, amint az a kötet második részében a XVI. századi olasz költészetet magában foglaló 9 (kiadási évvel ellátott), tételről nyilvánvaló volt. A nyomtatványokat még a XVII. században köttethette egybe akkori tulajdonosuk. A kötet első felét műfajilag rendezte (vallásos versek, lovagi elbeszélések, politikai pamfletek és a kor eseményeinek magyarázata), míg az ezt követő kolligált tagok időrendben követik egymást. A XVIII. sz.-ban Apostolo Zeno szövegkönyvíró tulajdonában volt a kötet. Ő kézzel beleírt a végére egy tartalomjegyzéket. A kötet második felének kiadványait szerzővel és címmel jelölte, míg a kötet első felét csak rövid műfaji összefoglaló megjelölésekkel illette. A kötet első felének szövegeiből kettőnek most kiderült eddig ismeretlen szerzője is.

    A szenzációs felfedezés további elemzése után 2018 őszén konferenciát készülnek rendezni az olaszországi Velencében (a 15th-Century Booktrade projekt keretében).

     Elnézést a rendkívül pongyola megfogalmazásért és a sok pontatlanságért --  későre jár már munkaidő után a munkahelyen --, de akit tényleg bővebben érdekelne a téma, annak ajánlom figyelmébe az eredeti közleményt:


http://blog.sbb.berlin/almost-a-dozen-at-one-fell-swoop/


Üdvözlettel:

NpL